Три пъти по-голяма цена ще трябва да платят живеещите в чужбина българи, ако подадат документите си за подновяване на паспорт или лична карта онлайн. Това предвижда постановление на правителството, предложено от външния министър Даниел Митов.

Освен стандартната цена от 20 лв. за международен паспорт или 18 лв. за лична карта, българите зад граница ще трябва да платят и 20 евро за консулско обслужване, предвиждат промени в тарифата на външно, които са част от постановлението. Таксата се дължи и при подаване на заявлението в консулска служба, но тогава се доплаща и 1 евро, защото дипломатите са разпечатали заявлението за паспорт или лична карта. С пускането на новата услуга обаче Митов отменя таксата за подаване на документите на място в консулската служба. Според мотивите му тя обаче ще остане, защото онлайн услугата и подаването на място ще минават през автоматизираната система на Външно за електронни услуги.

По електронен път ще могат да подават заявленията си за подновяване на лични документи българите зад граница, които притежават валиден електронен подпис, предвиждат промени в правилника за издаване на личните документи, които предлага Митов.

По електронен път ще може да се заявява само подновяване на документи, но не и първоначално издаване, предвиждат още промените. При това подновяването с електронно заявление може да стане само, ако в последните 59 месеца човекът вече има издаден такъв документ и са му събрани биометрични данни. Това означава, че няма да се приемат електронни заявления за вече изтекли международни паспорти, а подновяването им трябва да стане не по-късно от 1 месец от изтичане на валидността им.

Подаването на заявленията онлайн обаче не отменя разкарването до консулство за получаването на документите. Само в консулските служби ще бъдат връчвани вече готовите и получени от България паспорти и лични карти. Живеещите в чужбина българи сами ще посочват от кое консулство ще си вземат готовите документи. Подобна е системата и при вадене на документи с онлайн заявление и в страната. Заявлението се подава по интернет, плащането също става онлайн, но получаването на документите е само в паспортна служба.