Респираторно синцитиален вирус - RSV, риновирус и парагрип върлуват в момента в страната, като болни са всеки 110 души на 10 000 население. Това съобщи за Епицентър.бг главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Най-опасен от тях е RSV, който атакува предимно бебета и малчугани до 4-годишна възраст. Заболеваемостта в тази група достига 500 на 10 000 деца.

„Докато възрастните изкарват инфекцията на крак, то хлапетата често развиват усложнения и се налага да лежат в болница", обясни д-р Кунчев. Той съветва родителите веднага да търсят лекарска помощ, защото иначе безобидните симптоми като хрема, кашлица и не много висока температура, при бебета могат бързо да се влошат и клиничната картина да стане изключително тежка в рамките на часове.

Респираторно синцитиалният вирус е най-честият причинител на заболявания на дихателните пътища при кърмачета и малки деца. Той е силно заразен и може да преживее до 6 часа по различни повърхности или неизмити ръце. Недоносените бебета, а също и тези с хронични заболявания на белите дробове или вродени сърдечно-съдови заболявания са сред рисковите групи, при които инфекцията протича особено тежко, а смъртността достига 78 %. 
Почти при половината заразени малчугани се наслагват бактериални инфекции като бронхити, бронхиолити и пневмонии. Затова ако симптомите не отшумят до третия ден е задължително да се потърси лекарска помощ.

„Тъй като вирусът е силно заразен, сме изпратили предписание до всички ясли и детски градини в страната да извършват строг филтър на хлапетата всяка сутрин. Здравните инспектори правят и внезапни проверки дали предписанията да не се допускат деца с кашлица и хрема в забавачките, се спазват. Налагат се и глоби", съобщи още д-р Кунчев.

По-особеното тази година, според епидемиолозите е, че все още у нас няма нито един изолиран и доказан случай на грип. „Вече трябваше да има болни, но картината в цяла Европа е такава - грипът закъснява. Макар че в Англия, Франция и Германия вече има изолирани случаи, но няма епидемия никъде", обясни главният държавен здравен инспектор. По думите му чак след Нова година се очаква заболеваемостта да започне да се покачва, като в началото ще ни заразяват поравно и трите щама, които се очаква да пристигнат у нас - новият „Щвейцария", добре познатият свински грип и „Пукет", който е от тип В. В разгара на грипната епидемия обаче ще преобладава „Щвейцария", за който специалистите все още не могат да кажат до какви усложнения ще доведе.