Майки с деца се събраха на национален протест пред сградата на Народното събрание с искания за адекватна държавна политика, насочена към най-малките и увеличение на парите за майчинство, и детски надбавки.

"Не е нормално за една държава приоритет да са пътищата, а не децата ѝ", заяви Светлана Стоянова, която, въпреки студеното време беше дошла на протест, заедно с детенцето си. Тя се оплака, че парите, които се дават за децата са напълно недостатъчно.

"Имам момче на 3 години, което обаче не ходи на детска градина в София, тъй като няма места, а в Божурище.

Многото места в градините са въздух под налягане и нямат нищо общо с реалността",

посочи тя.

Исканията на майките са в няколко категории. На първо място е обвързване на майчинството с минималната работна заплата, тъй като през 2016 г. минималната заплата се увеличава на 420 лв., но майчинството остава на 340 лв. Така майките неминуемо остават под прага на бедност.

Второто искане е увеличаване на детските надбавки, които да бъдат получавани от всички деца и да бъдат в размер поне на 15 и 16% от минималната работна заплата, което прави между 58 и 60 лв.

Третото искане на майките е децата им да имат достъп до детските заведения. Майките се обединиха около мнението, че

има нужда от цялостна политика и дългосрочно решаване на проблемите.

Анна Тодорова, представител на Инициативен комитет "За повече грижи за децата в България" изложи обезпокояваща статистика, а именно, че с всяка изминала година у нас се раждат 5000 деца по-малко, а още 5000 деца по-малко годишно сядат на училищните скамейки, защото родителите им са избрали да излязат навън.

Друга майка, пък запита след като депутатите увеличиха заплатите си, както и минималната заплата, не е ли редно да се вдигнат и майчинските. Тя се оплака, че детето ѝ, след като не е прието в ясла, трябва да го гледа цяла година с 340 лв., които не стигат за нищо.

Майките са категорични, че

с 340 лв. не могат да гледат децата си,

а в същото време с техните пари децата на управляващите да учат в чужбина. Според тях не може държавата да остане сляпа и глуха за бъдещето на нацията си, което са децата.

Управляващите да не забравят, че тези деца ще изкарват пенсиите им. Да не забравят, че са избрани от нас в парламента и трябва да работят в полза на обществото, а не против него, призоваха в един глас майките.

Днес те издигнаха различни лозунги. На част от тях беше изписано: "Децата и майките на България – в Червената книга за изчезващите видове", "Искате пълна хазна, а се подигравате с бъдещите данъкоплатци! Не оставяйте гладни хората, които ще изкарват вашите пенсии!",

"Намалете заплатите си! Освободете бюджет за детски надбавки! За всяко българче!",

както и "За един бежанец-над 1000 лв.! За едно българско дете-35 лв.".

На протеста беше и познатата от предишни протести детска дрешка, на която пише: "За мен няма бюджет".