Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан коментира правосъдната система у нас в предаването "Здравей, България" по Нова ТВ.

"Когато България се присъедини към ЕС, другите страни-членки смятаха, че тя не е готова като правова държава. Тогава се създаде механизъм за реформиране на съдебната реформа. Всяка година се публикува доклад на Европейската комисия – този за вашата страна излиза следващия месец”, заяви той.

Като пример за корупция в съдебната система посланикът посочи съдия Румяна Ченалова. "Ченалова беше един инструмент. Може би е била в тази схема за корупция в съдебната система.

Сега тя казва доста интересни неща – например, че бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева е била под натиск.
Като че ли съдиите днес не са независими хора.

Би трябвало да знаем дали съдебната система работи добре или трябва да се разследва", каза още той.

По думите му Европейският съюз е свободно пространство, а това означава, че "трябва да има доверие между нас. Трябва да сме сигурни, че правилата и директивите се прилагат във всяка страна.

Ако има този механизъм за наблюдение на съдебната система в България, значи Франция ви вярва. Очакваме да има една система, която ни осигурява, че магистратите – съдии и прокурори, са независими, когато решават".

Според Ксавие Лапер дьо Кабан реформата в Конституцията е била първата стъпка за промяна и е имало политическа воля да се правят реформи.
„Очакваме бъдещият правосъден министър да продължава в тази посока – да се създаде независима и контролирана съдебна система", коментира още френският посланик.

По повод кървавите атентати от 13 ноември в Париж, Ксавие Лапер дьо Кабан заяви: "Има хора, които мислят, че нашата демокрация не работи добре, а това значи, че тя трябва да бъде унищожена чрез насилие. Тези хора, камикадзе, те са родени във Франция, там са ходили на училище.

Защо един ден някой решава да си тръгне от Франция, да се обучава и да се върне при нас като терорист, не знам,
това всеки сам го решава. Но тези млади хора, които постъпват така, не са само чужденци, родени във Франция. Сред хората, които са станали терористи, има и 100-процентови французи”.

"Имаме граници. Трябва да сме сигурни, че те са добре запазени. Затова сме солидарни, защото каквото се е случило във Франция, може да се случи и в други страни", коментира още Ксавие Лапер дьо Кабан и добави, че имат информация, че поне двама от терористите са се върнали през Гърция във Франция.

"Вашата граница е добре охранявана", похвали ни той.