За пореден път ценителите на истинското, на качественото кино в Русе ще получат невероятен подарък - София Филм фест отново ще донесе тук някои от най-най-новите знакови продукции на именити режисьори, за които вече се говори усилено на международни филмови форуми. Досега обичайно програмата „София Филм фест на път“ правеше русенска спирка през есента. Тази година гостуването на качествените образци от филмовото изкуство се вписват в Коледно-новогодишния фестивал, който организира Община Русе. Прожекциите на ленти от богатия интригуващ афиш на София Филм фест започват на 11 декември, петък, и ще продължат до неделя вечерта. Прожекците ще бъдат в зала „Европа“ на Доходното здание.  
Филмът, с който започва маратонът, е българското предложение за „Оскар“ - „Съдилището“ 
- той ще бъде показан на 11 декември от 18.30 ч. Това е новата лента на режисьора на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ Стефан Командарев и е копродукция на България, Германия, Хърватия и Македония, заснет е почти изцяло в Източните Родопи - Ивайловградско, Свиленград, Мезек. Впрочем, с този филм бе открит 18-ият международен София Филм фест миналата година. Досега е представян на Международния кинофестивал във Варшава, на кинофестивала в Хайфа, на Панорамата на европейското кино в Атина, на Международния филмов фестивал в Талин. Сюжетът е актуален: Митю Петров, който живее край границата с Турция, остава безработен и не може да си погасява кредита. Заради безизходицата се включва в трафика на бежанци през границата. Докато ги превежда покрай местността Съдилището, си спомня за престъплението, което е извършил през 1988 г. 
Във филма участват Асен Блатечки, Ованес Торосян, Мики Манойлович, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова и др. 
„Съдилището“ беше представен в Холивуд като кандидат за номинация за „Оскар“ за чуждоезична лента. Рекламната кампания беше направена лично от режисьора Стефан Командарев, като има опит в това, след като преди 5 години другият му филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ успя да влезе в краткия списък с деветте най-добри чуждоезични филма на престижните награди. Силно впечатлен от „Съдилището“ останал режисьорът с български произход Тед Кочев, който поканил Командарев и Асен Блатечки на гости в дома си в Бевърли хилс и сам предложил да търси агент за Блатечки.
Веднага след „Съдилището“ зрителите ще видят от 21 ч „Два дни и една нощ“ - копродукция на Белгия, Франция и Италия. Сценаристи и режисьори са братята Дарден, а лентата е с номинация за „Златна палма“ на фестивала в Кан миналата година. В него известната актриса Марион Котийяр е в ролята на млада съпруга и майка на две деца, която се възстановява след тежка депресия. Дилемата е в това дали шефът й да я уволни и тогава колегите й ще получат бонуси от по 1000 евро, или Сара да остане на работа, но никой да не вземе бонус. 
На 12 декември от 16 ч русенци могат да видят
носителя на Голямата награда на журито на кинофестивала в Кан от 2014 година - „Чудесата“
Филмът на младата италианска режисьорка Аличе Рорвахер също е копродукция - на Италия, Швейцария и Германия. Според кинокритиката лентата е „лична интерпретация на собственото й детство, възхваляваща прекрасните странности на семейството - еднакво способно на любов и унищожение, щастие и отчаяние, често в един и същи момент“. В ролите зрителите ще видят Алба Рорвахер, Мария Александра Лунгу, Сам Лувик, Сабине Тимотео и дори самата Моника Белучи!
В 18 ч в събота започва прожекцията на „Раната“, който отново е копродукция, този път на 7 държави! Това са Германия, Франция, Италия, Русия, Канада, Полша и Турция. Режисьор е роденият в Хамбург Фатих Акин. Той е направил поразителен разказ за драматичните събития по време турския геноцид над арменците, като главният герой е ковачът Назарет Мануджиян, който издирва двете си дъщери в почти целия свят - от пустинята в Месопотамия до Северна Дакота. За този филм Мартин Скорсезе казва:
„Раната“ е истински епос в традицията, която днес никой не смее да опита
За мен е много ценен филм“. 
В съботната вечер от 20.30 ч ще бъде показан филмът на режисьора Дамиан Шифрон „Диви стори“ /Аржентина, Испания/. Лентата е съставена от от шест отделни сюжета. Истории за любовна измяна, завръщане на миналото, трагедия или дори насилие, което можем да се открие в ежедневните детайли. Фактът, че един от продуцентите е Педро Алмодовар, говори сам по себе си за значимостта на темите и тяхната интерпретация. 
Третият ден за киноманите също започва в 16 ч - с „Водачът“ на Томи Лий Джоунс, който в случая е режисьор, сценарист и, естествено, изпълнител на главната роля. Копродукцията на САЩ и Франция разказва историята на младата Мери Бий Къди, която получава задача от църквата да преведе от Небраска до Айова три жени, изгубили разсъдъка си, като в непосилната мисия й помага спасеният от Мери престъпник Бригс. Соня Рихтер, Грейс Гъмър, Миранда Ото, 
Хилъри Суонк и Мерил Стрийп партнират на Томи Лий Джоунс 
във филма. 
Следващата прожекция е на „Солта на земята“, произведен благодарение на корпорация между Франция, Бразилия и Италия. Това е документален портрет на фотожурналиста Себастиао Салгадо. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите и става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване, като прави покъртителни снимки. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки. 
И финалът на русенската филмова фиеста ще бъде поставен от един от най-нашумелите напоследък руски филми, предизвикали доста противоречиви реакции в самата Русия - „Левиатан“. История за човешки интриги, напълно съзвучни с природните стихии - така най-кратко определят лентата критиците. За режисьора Андрей Звягинцев се твърди, че това е наследникът на Андрей Тарковски, но с „Левиатан“ се вижда отчетливо, че Звягинцев определено има свой почерк и тепърва предстои да каже своето изречение във филмовото творчество. Русенци ще видят филма от 20.30 ч в неделя вечерта. 
Всички прожекции са с безплатен вход.