Реимунизацията на 6-годишните деца ще бъде подновена до края на годината, уверяват от Министерството на здравеопазването.
Страната ни беше пред имунизационна криза, след като двете фирми-производителки на задължителните у нас ваксини за новородени и деца не се явиха на обявения търг. В края на април заради недостатъчно ваксини бяха спрени и реимунизациите.

Директорът на дирекция "Промоция на здравето и профилактика на болестите" д-р Радосвета Филипова обясни пред БНР, че наскоро е договорена френскачетирикомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит.  По думите на д-р Филипова на търга се е явил един кандидат, но той е отговарял на изискванията. 

Министерството на здравеопазването е готово да обяви още един търг за следващи количества от четирикомпонентната ваксина. 

Относно шествалентната ваксина, която е в имунизационния календар от края на миналата година, д-р Радосвета Филипова увери, че с договореното количество ще бъдат обхванати всички пропуснати деца.

По официални данни от общопрактикуващите лекари става дума за 26 хиляди деца. 

"Договорът е за малко над 36 хиляди дози и имунизацията ще започне от тези 26 хиляди деца. Количеството е по-голямо и то ще бъде разпределено и за онези, които трябва да бъдат обхванати през 2015 г.  За реимунизацията няма краен срок", припомни д-р Филипова. 

В средата на октомври министърът на здравеопазването д-р Петър Москов обясни, че през лятото турската държава е дарила два вида ваксини на България - едната за деца (заради недостиг у нас - бел.ред) и моновалентна ваксина срещу хепатит, която ще бъде държана на склад и ще бъде използвана при евентуална бежанска криза.

Москов бе категоричен, че бебетата и децата няма да се имунизират с моновалентната ваксина, а с одобрената от Европейския съюз френска ваксина "Енерджикс". От нея има достатъчни количества, за да се имунизират всички новородени у нас.