Сталинисткият режим на Северна Корея осигурява дневно на населението едва 380 грама зърнени храни на човек.
Това разкри пред ТАСС директорката на Световната продоволствена програма на ООН за Северна Корея Дарлин Тимо.

По нейни данни тазгодишните добиви в страната са намалени с 12% заради тежката суша, обхванала четири провинции, а също заради наводненията на обработваеми площи в различни части на страната. По тази причина Дарлин Тимо смята, че Северна Корея ще се нуждае от още помощи на продоволствената програма на ООН.

Дарлин Тимо поясни, че 380-грамовата дажба може да бъде от царевица, пшеница, ориз или комбинация от тях в зависимост от особеностите на конкретния регион. Продоволственият дефицит обаче се отразява зле „върху развитието на децата, на които не им стигат мазнини и белтъчини заради еднообразното хранене“.

Със съдействието на ООН в страната действат няколко контролирани от държавата организации, които предоставят обогатени с витамини и минерали продукти в детските градини, началните училища и домовете за сираци.

Земеделието на Северна Корея е рисково заради редица природни особености – постоянни наводнения, тайфуни, суши, а също заради планинския релеф на страната, коментира ТАСС. БГНЕС добавя, че то е рисково и заради политическата система, която изключва частни производители. Съседната Южна Корея е със същите природни особености, но частното й земеделие не е оставило без храни не само децата, но за цялото й население.