Два кораба за измерване и маркиране на водния път ще получи Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ по европейски проект FAIRway Danube. Той е съвместен между България, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния, като АППД е бенефициент от нашата страна.
Единият кораб ще слага шамандурите по българското поречие на реката за определяне на пътя за корабоплаването, а другият, който е малък катер, ще извършва хидрографска дейност, уточни вчера изпълнителният директор на АППД капитан далечно плаване Павлин Цонев. Работата по проекта започва от 1 януари идната година, а след приключване на процедурите по обявяване на обществени поръчки ще се премине към строежа на корабите.
Стойността на двата плавателни съда е 4 млн. евро. За пилотната дейност по реката до 2020 година, когато трябва да завърши проектът, АППД ще получи още 2 млн.евро. 85% от парите за изпълнение на проекта - 6 млн.евро, ще бъдат осигурени от Европейската комисия, останалите 15% ще се отпуснат от правителството, обясни кап.Цонев. 
Отделно от тези два кораба АППД ще получи и още един по приключил преди два месеца проект по Оперативна програма „Транспорт“. Очаква се в най-скоро време строежът на кораба да започне в корабостроителницата във Варна.