Бившият шеф на столичната „Топлофикация” Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, дължи над 325 000 лв. на столичната „Топлофикация” и ще трябва да ги връща. Това реши миналата седмица Върховният касационен съд. Според информацията парите са похарчени за луксозни стоки и услуги. Димитров е осъден да излежи 3 години зад решетките – само месец в Софийския централен затвор, останалото - в затворническо общежитие. С това решение съдът сложи точка на едно от четирите дела срещу бившия шеф на софийското парно, продължило 9 години.Валентин Димитров има още три дела, но те още се гледат на първа инстанция. Поради високите наказания давността им изтичала през 2020-2022 г. Обвиненията са за присвояване на 5 млн. лв., валутни престъпления, едно от които за пране на около 12 млн. лева и укриване на данъци. По това дело подсъдима бе и възрастната му майка Цеца Димитрова. Според прокуратурата тя не платила 200 000 данъци. Делото срещу нея бе прекратено, след като преди четири години на 86-годишна възраст жената почина. Преди това животът на пенсионерката мина под знака на шумните разследвания срещу сина й, разпити и съдилища.

„Клиентът ми искаше сам да се предаде, изобщо не е имал намерение да бяга от страната. Обаче малко ни изненадаха, дойдоха и го задържаха…”, заявява пред медиите защитникът на Димитров адвокат Дудоленски.

38_Toploto13.jpgПреди пет години Валентин Димитров даде ексклузивно интервю за „ШОУ”. Буквално минути след финала му, пред очите на репортера ни, Вальо Топлото бе арестуван. Припомняме откъс от това интервю. 

„ Броят на делата ми е такъв, че аз наистина съм главен подсъдим на републиката. Но прокуратурата, която се занимава с моите дела, е направо за Гинес. Защото ме съдят за едни и същи пари, които първо съм откраднал, после не съм им платил данъци, а накрая съм ги изпрал. След това идва и дело за това, че не съм декларирал банковите сметки, в които се води, че съм превел тези откраднати пари, което си е абсурд отвсякъде, не само юридически. 

Никой няма да си декларира откраднатите пари, нали?! Не съм участвал, или правил никакви нечисти сделки, а докато бях шеф на „Топлофикация”, това беше единственият период, в който тя беше на печалба! 

Имаше чуждестранни инвестиции, развиваше се и присъстваше на всякакви международни енергийни форуми - като една сериозна фирма, на чието ръководство можеше да се разчита. Не обичам прякора на селски хитрец, който ми лепнаха – Вальо Топлото. За разлика от Вальо Топлото, аз съм роден в центъра на София - на „Петте кьошета”, учил съм в най-добрите училища - 22-ро училище и 7-ма гимназия след това, имам две висши образования.

Аз и семейството ми живеем по мизерен начин, не такъв, какъвто сме заслужили. Поисках от прокуратурата да ми позволят да тегля всеки месец поне по една минимална работна заплата, понеже сметките ми са запорирани - те ми отказаха. Всичко, което има и майка ми, е блокирано... 

Към нея даже има повдигнати и обвинения за неплатени данъци за пари, които лично аз съм й давал, за да й помагам, защото пенсията й е ниска. А аз съм проверяван от 2001 г. - каквото е констатирано тогава, а то е абсолютно нищо нередно, това е констатирано и през 2006 г. Но през 2006 се появи необходимост от един сценарий...

В България има една партия, която повече от 100 години не може да си реши вътрешнопартийните проблеми и те се изострят тогава, когато тази партия е на власт. През 2005 г. тя дойде на власт и двете лобита, които доминираха в БСП, решиха да се сборят. Аз Румен Овчаров няма да го коментирам, защото той е много далеч от тази материя. Хората мислят, че той разбира нещо от икономика, но Румен Овчаров разбира от партийна дейност! 

Докато той работеше като партиен секретар на „Енергопроект” и се е издигнал до втори човек в партията, както и до председател на градския комитет на БСП, аз съм започнал с проект за 2 млн. и половина долара във ВТО „Електроимпекс”. След като го приключих успешно, ми възложиха проект за 25 млн. долара, който също приключих успешно и така през годините стигнах до проект за около 300 млн. лв. за модернизация на топлофикационната система на София, който също приключих успешно. По мое време „Топлофикация” не беше обезценена. Но в България това не е интересно, не вдига тиражите. Ваши колеги журналисти за пореден път са ми приписали нещо, което не е вярно. 

Аз дълги години съм живял без джакузи и сега живея без, единственото нещо, което съм ползвал, е джакузито, което съм имал вкъщи. В „Топлофикация” няма джакузи и това беше доказано и в съда. В дружеството имаше 2 зъболекарски и 3 лекарски кабинети, които се посещаваха по график от всички служители, обикновена пластмасова вана с дюзи, която не беше част от моя кабинет. Всичко останало е за образа на Вальо Топлото - селския хитрец, който когато отишъл в „Топлофикация”, не бил виждал джакузи, не бил обличал костюм и ходел само по анцуг”, каза пред репортера на „ШОУ”, минути преди да го арестуват, Валентин Димитров. Веднага след това последваха килията и делата. 

Подготви: Анелия ПОПОВА

.........................
Според свидетелските показания фирмените пари са харчени за паламуд, синьо сирене, броколи, енергийни напитки, вина, сладкиши, джакузи, джет, луксозни календари, сешоар, маша, както и за поддръжка на скъпарски автомобил „Лексус”. В немалко от случаите са изпълнявани капризи на съпругата и домашната помощница на Топлото. В счетоводните регистри под „други разходи”, са записани харчовете за кафе, захар, минерална вода, билети за театър, лекарства, членски внос за клубна програма, цветя и дарения в размер на над 460 000 лева, от които само за 41 000 лева са представени фактури.