Германската група „Практикер” излиза от Румъния, съобщи агенция Mediafax. Компанията е наела румънски синдик, който да продаде операциите ѝ в северната ни съседка.
Германската верига притежава 27 магазина в Румъния. Продажбите ѝ за 2012 г. възлизат на 142 млн. евро. Представители на агенцията са се свързали с компанията, но засега оттам не коментират информацията.

“В момента се водят преговори за преструктуриране на договори и възстановяване на дългове, свързани с наеми и разходи за поддръжка“, посочва се в доклад на European Convergence Development Company.

През 2012 г. австрийската инвестиционна компания Maseltov – един от акционерите в „Практикер”, е поискала от германската компания да се оттегли от Източна Европа. По-късно обаче германците обявиха, че не възнамеряват да закриват дъщерните си дружества в региона.

Според вестник "Ханделсблат", същата участ ще има и веригата от четири магазина на "Практикер" в Украйна, която също е обявена за продажба. Причината за оттеглянето и тук са лоши финансови резултати и загуби от последните три години.

Българските магазини на „Практикер” също не са в цветущо състояние, но са регистрирани като независимо дружество и проблемите няма да засегнат дейността им и няма да се съкращават служители.