Върховният административен съд на Република България даде ход на делото срещу правителственото решение за предоставянето на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква.

В 8.30 часа на 7 декември, понеделник, пред сградата на ВАС ще бъде отслужен молебен, в който Българската православна църква – Българска Патриаршия призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ – БП.

В 9.00 часа Българският патриарх Неофит и епархийските митрополити ще присъстват на заседание по делото.

Обявяването на храм „Св. Александър Невски“ за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври 2014 г. На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска Патриаршия.

На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".