Турският външен министър Мевлют Чавушогллу заяви в интервю за ТАСС, че Турция ще спазва Конвенцията от Монтрьо, която регулира движението на морските съдове през Босфора и Проливите. „Считаме за важно всички заинтересовани страни да избягват опитите за използване за техни цели съществуващия режим на корабоплаване през Босфора и Проливите”, заяви турският първи дипломат. Конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване през Проливите е подписана на 20 юли 1936 г. и е влязла в сила на 9 ноември 1936 г. Интересно е, че конференцията в Монтрьо е свикана след дипломатическа нота, изпратена през април 1935 г. от турското Министерство на външните работи, начело с Тевфик Рющю Арас, до страните, подписали Лозанския договор от 1923 г.

Външният министър обеща „безпристрастно, прозрачно и изправно” да прилага международното споразумение в отговор на публикации в медии, че страната му се готви да въведе „санкции спрямо преминаващите през Проливите” и да извършва проверка на преминаващите кораби.

Чавушоглу призова също Москва да отмени възможно най-бързо въведените едностранно от нея санкции срещу Турция във връзка със сваления руски Су-24 от турските ВВС.

„Смятаме, че е в интерес и на двете страни да се преразгледат обявените вече мерки и да бъдат отменени те възможно най-бързо. В противен случай ще пострадат икономиките на Русия и Турция, а негативните последици за руските граждани няма да са по-малки от тези за турските”, каза още турският външен министър.