39-годишната Росица Салорова страда от рак на шийката на матката и спешно се нуждае от операция. Всичко започва преди четири години, когато Росица се разделя със съпруга си, като взема със себе си и сина си, като разказва, че и двамата са били психически малтретирани. Силният психически стрес отключва здравословни проблеми и Росица започва да получава силни кръвотечения, за които лекари не могат да открият причината в продължение на повече от 3 години.Преди година цитонамазка показва, че има проблем и следва биопсия, която показва локален рак. Предлагат й веднага да направят операция, но тя отива при друг лекар за второ мнение – в Майчин дом.

След прегледа при лекаря медицинската сестра обаче й казва, че ако са направили грешка и не е локален рак, а се направи операция, има опасност туморът да се пръсне, затова жената решава да изчака и да търси още мнения.

Ходенето при други лекари обаче вместо да изясни ситуацията на Росица, още повече я обърква, защото всеки й поставя различна диагноза, без да дава много обяснения, а тя се опитва да разгадае показанията си по документите, които получава.

Резултатите от поредните изследвания показват, че туморът е злокачествен.

Следва скенер, който показва, че туморът се е увеличил и вече е с размер 8 см, като в същото време има и разсейки – в пикочния мехур и в малкия таз. В лицето на лекарите, при които отива, не намира нито разбиране, нито помощ, като дори отказват да й дадат направление за скенер, а при кръвоизлив я изпращат да си ходи.

"Отказваха да ми дадат направления по различни причини – едни не виждаха тумора и казваха, че нямат основание да ми дадат, други казват, че нямат. Гледат на теб не като човек, а като касичка, възмущава се Росица. - Нито един от лекарите, при които отидох, не ми обясни каква точно ми е диагнозата и какво лечение се налага, колкото и да ги молех. Всичко съм разчела сама от епикризата. Така разбрах за тумора, че имам разсейки в пикочния мехур и малкия таз. През цялото време ми казваха само "трябва операция, ще се прави пълна хистектомия" или "трябва операция, ще се изреже една част", но никой не ми обясни какво и защо се налага, какво ми е състоянието."

"Исках просто някой да ми обясни всичко и да ми каже какви са рисковете при всяко действие, за да знам какво да направя. Дали има шанс да остана на легло. Аз сама си гледам детето, което е на 9 години, сама го издържам, плащам наем. Ако съм на легло и не работя, ще останем на улицата. Човек има право да избира как да се лекува и в крайна сметка, ако е стигнало до това, как да умре", категорична е Росица.

При поредното проучване в интернет разбира за метода на италианския онколог Тулио Симончини. "Изпратих му всички документи и той ми даде надежда, че има шанс да се направи операция и да се третират разсейките след това", казва жената.

Операцията може да се направи в Сърбия. Ще струва 12 000 евро, като сумата включва и престой в болницата в рамките на четири дни. Росица обаче не може да си позволи тази сума, затова отваря дарителска сметка, която е единственият й шанс да събере необходимата сума. 

Всеки, който има желание да ѝ помогне, може да направи това чрез дарителската сметка:

Юробанк
Росица Петрова Салорова

BG30BPBI79404026994802
paypal: [email protected]