Рейтинговата агенция „Фич” отново отчете „стабилна перспектива” и потвърди нивото дългосрочния кредитен рейтинг на България. В шестмесечния си доклад американската финансова институция също отново изтъкна рискът, който представлява евентуална нова държавна помощ за банковия сектор. Структурни проблеми ни лишават от по-висок растеж по мнението на експертите.

Оценката за страната ни остава ‘BBB-/ВВВ’, съответно в чуждестранна и местна валута, с таван ‘ВВВ+’.

България се отличава с по-силни външни финанси в сравнение с други държави в групата „ВВВ”. „Излишъкът по текущата сметка е съчетан с високо ниво на международни валутни резерви, което осигурява стабилното функциониране на валутния борд,” пишат от Министерството на финансите в прессъобщение по повод доклада на „Фич”.

„От друга страна, структурните слабости на икономиката ограничават икономически растеж към по-високи стойности,” признават от ведомството.

„Има слабости в управлението и наблюдението на българските банки, което бе особено видимо при банкрута на КТБ през 2014,” припомня се в доклада на рейтинговата агенция.

Допълнителна държавна помощ за вътрешния банков сектор продължава да представлява потенциален риск, допълват от „Фич” като настояват, че оценка на качеството на банковите активи през 2016 ще донесе „закъсняла яснота върху финансовото здраве и ще възстанови доверието в сектора”.

„Рейтингите на България не растат заради структурни пречки, които продължават да възпрепятстват по-силен растеж и ограничават приближаването на страната до стандарта на живот в Западна Европа”, изтъкват от „Фич”.

Оттам също напомнят, че страната ни е една от най-бедните в ЕС, а брутният вътрешен продукт на глава на населението е под средните стойности в страните с ‘BBB” рейтинг и е под половината на средния в Евросъюза.