Aмериканската армия взе историческо решение да даде достъп на жените до всички бойни постове без изключение, включително специалните части. Решението бе оповестено от министъра на отбраната Аштън Картър и влиза в сила до 30 дни, съобщи АФП.

Жени ще могат да заемат всякакви бойни длъжности, стига да изпълнят нормативите - основно за физическата подготовка, уточни Картър на пресконференция в Пентагона. Те ще могат да карат танкове, да стрелят с минохвъргачки, да са част от Зелените барети или Морските тюлени.

Министърът на отбраната обърна внимание, че жените съставляват над половината от населението на САЩ. “Не можем да си позволим да се откажем от половината таланти, с които разполага страната”, изтъкна Картър.

Той посочи, че не е уважил искането на Морската пехота някои постове в нея да останат запазени само за мъже. Другите родове войска не са отправяли такова искане.

От 2013 г. американската армия се отвори към жените по искане на администрацията на Обама и им даде достъп до голям брой длъжности, но оставаше този достъп да се потвърди и за бойни постове в пехотата, разузнаването, бронетанковите войски и спецчастите. В момента жените са около 15% от американските военни. Сега те ще получат възможност да кандидатстват за 220 000 нови позиции в армията.