Кралската поща на Великобритания се обърна за помощ към НАСА, след като петгодишно момче изпрати запитване колко ще струва изпращането на писмо до Марс.
Малкият Оливър вероятно няма да може да изпрати писмото си до Червената планета, тъй като това ще му струва 16 000 евро, сума, която не е по джоба на повечето деца.
В отговора до Оливър, който иска да стане астронавт, от пощата обясниха как се изчислява крайната цена за пратката.
„Горивото е много скъпо, което се отразява на цената при изпращане на писма около нашата планета”, пише в писмото Андрю Смут от „Обслужване на клиенти”.
"От НАСА обясниха още, че последното посещение на Марс с марсохода „Curiosity” струва около 700 млн. долара. Самият кораб е много малък, така че има такса за съхранението на писмото. Въз основа на това от НАСА казаха, че пратката с тегло до 100 грама ще струва около 18 000 долара”, обясни служителят на детето.
Момченцето, живеещо в Северозападна Англия, изпратило отговор до пощата, в който благодари и ги уведомява, че „му е много скъпо да изпрати писмото си до Марс, а и допълва, че не иска да ги притеснява, тъй като за това вероятно ще им трябват много марки”.