Приетите от временната парламентарна комисия промени в Конституцията са вариантът, който осигурява независимостта и на прокурорите, и на съдиите. По този начин се осуетяват всякакви опити за политическо влияние, каза главният прокурор Сотир Цацаров днес, на тържествено откриване на нова сграда на държавното обвинение във Видин.
Трябва да се отчита, че това е решение на временната комисия за подготовка за промените в Конституцията. Важно е какво ще бъде гласуването на 9 декември в парламентарната зала. Не бива да се подценява волята и мъдростта на народните представители и мисля, че разумът е това, което ще ги води в решенията им, казва още Цацаров, цитиран от официалния сайт на прокуратурата.
Главният прокурор припомня и позицията на Венецианската комисия, в чиято трета част се говори за ограничаване на правомощията на министъра на правосъдието спрямо независимостта на съдебната система. Той призова, като се говори за становището на Венецианската комисия, да се казва всичко и че там не е ставало въпрос за свръховластена прокуратура.
По отношение на т. нар. Яневагейт, главният прокурор посочва, че това е опит за политически шантаж и казва, че действията на прокуратурата не се влияят от думите на обвиняеми лица. Независимо от развитието на сценария, прокуратурата извършва по закон действия спрямо тях, заявява още Цацаров.
Дано изходът от този сценарий промени и начина на мислене на сценаристите, защото той издава и повтарящи се случаи, сценарии и начини на действие от доста години назад, обобщава главният прокурор.