Забавно е да правиш невъзможното.
Всички наши мечти могат да се сбъднат - ако имаме куража да ги преследваме.
Мисли. Вярвай. Мечтай. Рискувай.
Не мечтай за живота си, а изживей мечтата си.
Начинът да започнеш е да спреш да говориш и да се захванеш за работа.
Надявам се само, че няма да забравим едно нещо - че всичко започна с една мишка.
Това са част от житейските аксиоми на един творец, положил основите на цяла империя в развлекателната индустрия и проправил път за неизброими легиони мечтатели да следват бляновете си и да се радват на плодовете на труда и вдъхновението си.
Името му е Уолт Дисни и е познато в целия свят.
Този колос на шоубизнеса, основал корпорация с годишни приходи от 35 милиарда долара, е роден на днешния ден.
Уолтър Елиас Дисни, както е пълното му име, идва на света в Чикаго на 5 декември 1901 година и е едно от петте деца на Елиас и Флора Кол Дисни. Семейството на баща му произлиза от Гауран, Ирландия, а фамилното име Дисни (Disney) е англицизирана версия на френското д‘Изини (d‘Isigny, от Изини сюр Мер в Нормандия) - името на 
родоначалника Робер д‘Изини, преселил се през 1066 година от Франция в Англия заедно с Уилям Завоевателя
Бащата Елиас Дисни се мести от Канада в Съединените щати през 1878 година, като първоначално търси злато в Калифорния, а след това работи във фермата на родителите си и в железниците. През 1888 година се жени за Флора Кол, а две години по-късно семейството се установява в Чикаго, където живее Робърт, брат на Елиас Дисни, подпомагал го финансово през младежките му години.
През 1906 година, когато Уолт Дисни е четиригодишен, семейството се мести във ферма в Марселин, щата Мисури, където Рой, братът на Елиас, е купил земя. 
Там Уолт Дисни се запалва по рисуването и дори продава свои рисунки на съседите
Семейството остава в Марселин четири години и през 1911-а отново поема към ново предизвикателство. Този път в Канзас Сити. Там Уолт и по-малката му сестра Рут посещават Бентънското начално училище, където той се запознава с Уолтър Пфайфър. Родителите на Пфайфър са почитатели на театъра и запознават Уолт с водевила и киното и не след дълго той прекарва повече време у тях, отколкото удома. По това време той посещава съботни курсове в Института по изкуство на Канзас Сити.
Изучавайки усилено изобразително изкуство и фотография, амбициозният младеж нощем посещава и Академията за изящни изкуства в Чикаго. Там той се изявява като карикатурист във вестника на академията.
През 1919 ,Уолт започва работа в „Студио за изкуства Песмен-Рубин“. На новото си работно място той среща своя много близък приятел в бъдеще Уб Айуъркс. След края на Първата световна война
Уолт се отправя към Холивуд с молив, хартия и 40 долара в джоба
Той започва бизнес със своя брат и Уб Айуъркс и други аниматори, като правят рекламни анимационни клипове.
През 1928, пътувайки във влака, Уолт създава първата скица на най-известния му герой Мики Маус, който по-късно става звезда в „Параходът Уили“ - първият анимационен филм със звук.
На 21 декември 1937 година се състои и премиерата на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното „Снежанка и седемте джуджета“. Доскоро наричан „лудостта на Дисни“, проектът става най-касовият филм на годината, а Уолт Дисни печели почетен Оскар придружен от седем „малки“ Оскара в различни категории. През следващите няколко години студиото създава още няколко пълнометражни анимационни класики, сред които „Пинокио“, „Фантазия“, „Дъмбо и Бамби“ и други хитови заглавия.
През 1955 година отваря врати проектът-мечта на Уолт „Дисниленд“, който забавлява милиони хора всяка година.
Няма съмнение, че Уолт Дисни е необикновен човек. Като истинска звезда той е пълен с противоречия. Но въпреки това прекрасното наследство, което оставя след смъртта си, му отрежда достойно място в световната духовна съкровищница.
Великият аниматор разработва уникални и нетипични подходи
за да сбъдне „делото на своя живот“. В работата си се ръководел от иновативни принципи, които на пръв поглед изглеждат нелогично, радикално и дори отчаяно за съвременниците. Но времето показва кой е бил прав - Уолт или критикуващите го скептици.
Всъщност тайните на големия майстор могат да се разгадаят само ако се гледат със сърцето, а не с очите. 
Във всеки човек живеят мечтател, реалист и критик. Всички тези герои имат нещо малко общо помежду си. При Уолт Дисни обаче, за да не се смесват тримата, а да си помагат, той ги разпределя в различни стаи. Буквално.
В първата - тази за мечти - цари бунт от цветове и творчески хаос. На стените висят въображаеми рисунки, картинки и цитати.
Стаята на реалиста е оборудвана с работно бюро и модерни уреди. Там се вдъхва живот на помечтаното.
Тясната стаичка на критика помага на Дисни да хвърли повторен поглед на това, което вече е направено.
Нито един от проектите на Дисни никога не среща похвала сред професионалистите
Наред до живите герои да се добавят рисувани? Час и половина рисунки? Глупости! Кой има нужда от всичко това? Кой ще гледа картинки, когато половин час може да се наслаждава на звездите от големия екран?
Всички идеи на Дисни се оценявали като безумни, но той никога не им изменя. Така идва зашеметяващиятуспех на пълнометражната анимация „Снежанка и седемте джуджета“.
По този повод Уолт казва: „Разберете мнението на специалистите-ценители и направете точно обратното“.
През първите си 30 години студиото на братята Дисни редовно се разорява. Уолт, непривикнал към половинчати мерки, редовно слага на масата всичко, с което разполага. Например, за мечтата си „Дисниленд“ той ипотекира къщата и влага всичките си пари. В резултат претърпява редица нервни кризи. След всеки неуспех обаче се завръща в бизнеса с още по-грандиозни планове. Може би затова и направил извода: колкото по-голям е рискът, толкова по-бързо ще стигнеш целта, толкова по-голямо ще е предимството ти пред другите.
Като всеки човек Уолт Дисни има своите светли и тъмни страни. Той е известен като заклет пушач и почти алкохолик. За любовните му приключения знае цял Холивуд. Въпреки това творецът е непоправим романтик и обича хепиенда. 
Темата на всичките му произведения е доброто срещу злото
Дисни е убеден, че е по-изгодно да се разчита на доброто, тъй като съгласно основния житейски закон то винаги печели. Така Дисни си изгражда образа на морално безупречен човек. Нито един репортер не посмява да съсипе репутацията му, защото той създава за човечеството един свят на мир, доброта, щастие и красота. Заради това се ражда фразата: „Майчинството, ябълковият пай и Дисни са Светата Троица на Америка“.
Дори на 55 години Дисни с часове си играе на мини жп линията - прототип на неговата развлекателна империя, замислена като вечен анимационен филм в реалността. От своите рисувани филми той премахва всички препратки към възраст и дати. Така може да се гледат и след 10 години, без да са загубили своята значимост. От което се прави заключението:
у когото детството не е свършило, у него и творчеството продължава вечно
Много пъти на Дисни се налага да иска пари назаем и винаги намира кредитори. Когато на Уолт му хрумва идеята за Дисниленд, неговите колеги отказват да го подкрепят. Тогава той се обръща към „най-големия враг“ - телевизията. Взимайки „теледълг“, Дисни получава ефир с ежеседмична програма, в която излъчва шедьоврите от своята филмотека. И това е началото на истинска революция в телевизията, като се превръща от медия за масова информация в средство за семейно развлечение. Така на 35 години Дисни става милионер и със спечеленото основа първия развлекателен комплекс „Дисниленд“.
Полетът на влюбения в живота мечтател, филмов продуцент, режисьор, сценарист, озвучаващ актьор, аниматор, търговец, артист, филантроп, носител на награда „Еми“, три награди „Златен глобус“ и двадесет и две награди „Оскар“ е прекършен на 15 декември 1966 година от рак на белия дроб в Калифорния. Но полетът на Мики Маус, Доналд Дък и десетките му рисувани герои ще живее и ще слави името му вечно.
По материали от интернет