И най-щастливите хора понякога изпадат в дупки. Не трябва да забравяме, че всяко преживяване - положително или отрицателно, допринася за нашето израстване. Имаме нужда от спокойствие, увереност и откритост, за да откриваме всеки ден отговорите, които търсим, и най-важното - да открием правилните въпроси, пише блогърът Ейнджъл за marcandangel.com. Затова, когато нещастието ти натежи, запитай се...

1. Да сменя ли посоката?

Когато ти се струва, че налиташ от една задънена улица на друга, това понякога е знак, че не си на правилния път. Може би е трябвало да завиеш наляво вместо надясно – и това не е проблем. Обратният завой в живота е позволен. Никой не печели на шах, като се движи само напред  – понякога трябва да се върнеш назад, за да заемеш по-добра позиция.

2. Какво ме прави щастлив?

Каквото и да решиш да правиш, увери се, че ти носи щастие. Един ден ще погледнеш назад и ще разбереш, че най-щастливите моменти – моментите, в които си се чувствал най-жив – са били тези, в които си оставял инстинктите и страстта ти да те водят. Ако твоята страст те води по път, който малцина избират, нека бъде така. Някой хора ще ти се присмиват за това, че си различен и не живееш според стандартите на обществото, но дълбоко в себе си и те биха искали да имат тази смелост.

3. Време ли е да напиша следващата глава?

Когато хората подкопават мечтите ти, предричат участта ти или те критикуват, помни, че те разказват своята история, не твоята. Време е да си вземеш обратно живота от  онези хора и обстоятелства, които ти причиняват болка. Това е твоят живот –  ти си автор на своята история. Ако се чувствате засенали в една и съща отрицателна обстановка прекалено дълго, време е да започнете нова глава в своя живот.

4. Какво мога да направя сега, за да променя ситуацията?

Когато обвиняваш всеки и всичко останало, се отказваш от силата да се промениш. Затова не се разстройвай от външни хора и странични ситуации. Те нямат сила, ако не им реагираш. Поеми пълна отговорност за живота си. Външните обстятелства може да те повалят отвреме навреме, но да се задържиш там е съвсем друга работа  – това е избор, който само ти можеш да направиш.

5. Къде грешах през цялото време?

Животът се отваря пред нас само когато се изправим лице в лице срещу понякога грозната истина. Силата ти не намалява, когато признаеш грешките и слабостите си, напротив - това показва смелостта и развитието ти. Понякога трябва да замълчиш, да преглътнеш гордостта си и да приемеш, че си сгрешил. Това не значи да се предадеш, а да пораснеш.

6.  Какво трябва да опитам отново?

Това,  че си претърпял много поражения в живота, не значи, че си победен. Животът има много начини да тества волята ти – чрез продължителни периоди, в които нищо не се случва, или тогава, когато всичко ти се струпва наведнъж. Ето защо трябва да си силен, когато ти се иска да се предадеш, и да се бориш, когато е по-лесно да избягаш.  Понякога единственото, което се иска, е да продължиш напред – и само това е нужно.

7. Как да се мотивирам?

За да постигнеш велики неща, трябва не само да действаш, но и да мечтаеш, не само да планираш, но да вярваш. Мисли радостно, мечтай, вярвай. Бъди човек, който планира, действа и постига целите си с глава в облаците и крака, здраво стъпили на земята. Нека въодушевлението и възможностите запалят в теб огън, за да направиш нещо значимо и да оставиш този свят малко по-добър, отколкото си го заварил.

8. Какви оправдания си намирам?

Когато нещо е приоритет, ние го вършим. Точка. И не това, което твърдим, че е приоритет, разкрива истината, а това, което правим всеки ден. Можеш да се оправдаваш. Можеш винаги да чакаш подходящия момент, идеалното това, точното онова – това няма да доведе доникъде. Да измислиш оправдания изисква също толкова време, колкото и да постигнеш напредък.

9. Какви други въпроси би трябвало да си задам?

Най-разпространеното и опасно пристрастяване в света е влечението към комфорт. Не бъди човек, който никога не пита „как” и не отива по-далеч, за да узнае „защо”? Прекалено много хора не задават тези въпроси, защото знаят, че отговорите ще разрушат зоната им на комфорт и те не биха го понесли. Но само така израства човешкото съзнание. Когато се разширява чрез нови въпроси и преживявания, възникващи от тях, то не може да се свие обратно в предишните си измерения – вие завинаги си оставате по-знаещи и способни.