Още от ранните сутрешни часове вчера всички църкви в епархията удариха тъжни камбани и така съобщиха на енориашите си, че патриархът на Българската православна църква Максим се е пренесъл в небесното царство. По вратите на храмовете бяха поставени траурни ленти, а на катедралната „Света Троица“ и митрополията имаше спуснати черни знамена.
Приживе Негово светейшество на два пъти е свързвал живота си с Русе. Първият е през 1937 г., когато в продължение на две години е деловодител на храма „Света Богородица“ и уредник в сиропиталището „Свети Иван Рилски“ /сега дом „Райна Гатева“/.     Живееше в една къща на ул.“Доростол“, но сега там построиха нови блокове, спомня си отец Минко Казаков, който като дете е посещавал именно тази църква. Докато е бил служител в храма, бъдещият партиарх се е отличавал със скромността си и точността си във воденето на документацията.
По онова време бяха приятели с покойния отец Тихон Капанджиев, спомня си отец Минко. Приятелството между двамата духовници продължило и след Семинарията, като синът на русенския отец така и не свикнал да нарича патриарха по сан, а се обръщал към него по светското му име с „чичо Маринчо“.
След като приема монашеството и завършва Софийската духовна семинария, през 1947 г. е въведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил. В следващите три години бъдещият патриарх е в Русе като протосингел на Доростоло-Червенската митрополия. Дядо Михаил вероятно си го е харесал още като студент и затова го е поканил в Русе да служи, обяснява най-възрастният свещеник в Русе Минко Казаков. Той допълни, че сред близките хора на патриарха бил и отец Борис Минев, с когото заедно служели в храма „Света Богородица“.
През 1985 г., когато русенското духовенство отбелязва 300 години от рождението на св.Димитър Басарбовски, на тържествата в монашеската обител идват  патриарх Максим и всички български владици. Беше довел целия синод и стана незабравим празник, спомня си отец Минко. Личният спомен на свещеника е свързан със служба, която покойният вече Максим водел в Рилския манастир. Тогава отец Минко бил заедно със свои братя на гости при дядо Нестор, игумен на манастира. Докато се приготвяли за вечерна литургия, дежурният служител закъснял. Дядо Геласий поканил отец Минко да отвори дверите и да се приготви за идването на патриарха. След като свършил всичко, русенският свещеник се оттеглил по молба на дядо Нестор. След службата самият Максим помолил да извикат отец Минко. Това доста притеснило игумена на Рилския манастир, който дори не подозирал, че върховният глава на църквата може да е познат с обикновен русенски свещеник. Всъщност патриархът ме разпита за всички свещеници в Русе - как са, вървят ли им добре службите, как са семействата им, децата и всичко останало - той ги познаваше и беше грижовен към тях, допълни отец Минко.
Русенският митрополит Неофит още рано сутринта вчера отпътува към София, за да участва в заседанията на Светия синод.
„Ще запомня патриарх Максим с всички най-добри качества, които притежава един патриарх“, каза скърбящият дядо Неофит.
Съболезнователни писма до православната църква изпратиха областният управител Стефко Бурджиев и кметът Пламен Стоилов. Вчера Светият синод обяви, че погребението на патриарх Максим ще е в петък, 9 ноември, в Троянския манастир.