Европейските лидери отчаяно се опитват да намалят притока на бежанци към бреговете на ЕС и на пръв поглед Турция изглежда победител в сделката, договорена на среща на върха в Брюксел.

ЕС ще плати „първоначална“ сума от 3 млрд. евро за разходите по заселилите се в Турция сирийски бежанци, ще има момент на подновяване на разговорите за приемане в ЕС и 75-те милиона турски граждани е възможно да получат право на безвизово пътуване в Шенгенското пространство след година.

Но може ли Турция да помогне? Само през тази година 738 465 мигранти и бежанци пристигнаха на гръцките острови по информация на бежанската агенция на ООН. На практика това е възможно. В Измир, на западното турско крайбрежие, групи мигранти могат да бъдат видени на улиците, организирайки с трафиканти на хора пътуването си – посред бял ден – определено пред очите на турската полиция.

Това може бързо да се промени и, като че ли за да докаже правотата на такова предположение, турската полиция залови 1300 мигранти и трафиканти в понеделник при координирана операция около Айвалък – добре известна точка на отпътуване към гръцкия остров Лесбос. Макар полицията да е в състояние да намали числата, турската брегова линия е дълга и тази операция не спря лодките, които пристигат на Лесбос.

Сделката има много критици. Ги Верхофстад, лидер на групата на либералите в Европарламента, изрази обща жалба, наричайки сделката опит за „подкупване на другите, за да осигурят решения на нас“.
 

Еврокомисията твърди, че парите са за грижи за сирийските бежанци, а не за турското правителство. А потенциалното безвизово пътуване зависи както от намаляването на нелегалната миграция от турция, така и от прилагането на договора за реадмисия ЕС-Турция, което означава всеки, който не отговаря на условията за получаване на убежище, да бъде връщан в Турция. В момента има около 3000 мигранти, заклещени на гръцката граница с Македония. Известен брой от тях са иранци, пакистанци, сомалийци и мароканци. Всички те ще бъдат изпратени обратно в Турция в съответствие със споразумението, казват от ЕК.

Турция и Гърция вече имат такава сделка, но от около 9000 искания от гръцка страна за реадмисия, едва осем души бяха приети обратно в Турция между януари и септември. Това показва колко много работа трябва да се свърши.

Въпросът е дали Турция ще изпълни своята част от сделката.

Разбира се, президентът Реджеп Тайип Ердоган ще се наслади при постигане на дълго преследваната цел за безвизов режим за всички при пътуване. Но дори и ако Европейската комисия препоръча либерализация на визовия режим през следващата година, е налице сериозна възможност страни членки да възразят. Франция, която тогава ще е в разгара на цикъла за президентските избори , като крайнодесният Национален фронт е с високи показатели, може да бъде в авангарда на страните, блокиращи сделката.
 

Синан Улген, от мозъчния тръст Карнеги Европа, предупреждава за предстоящите рискове: „Анкара продава този пакет за вътрешни цели като път напред към постигане на целта за премахване на визите. Ако ЕС не даде обещаното, ще има ответна реакция. "

Ако тази реакция доведе до колапс на сделката за реадмисия и отслабване на граничния контрол, всичко ще се върне в изходна позиция. Тази сделка е изпълнена с политически риск, като ЕС си затваря очите пред все по-авторитарното управление, при което само през миналата седмица арестуваха двама водещи журналисти.

Критиците казват, че когато става въпрос за Турция, ЕС е готов да пренебрегне върховенството на закона, демократичните стандарти и свободата на печата - някои от неговите основни принципи - в замяна на краткосрочна помощ. И дори ако броя на мигрантите драстично падне, в дългосрочен план лидери признават, че стотици хиляди отчаяни сирийските бежанци ще продължат да бягат от конфликта в Сирия.

Германският канцлер Ангела Меркел иска лидерите на няколко други страни от ЕС да се споразумеят за презаселване на 400 000 бежанци, ако сделката сработи, твърди доклад, цитиран от германски вестник.

Малко вероятно е такова предложение да спечели подкрепа в ЕС, но Меркел определя посоката на движение по въпроса от началото и се нуждае от дългосрочна стратегия. Както каза представител на ЕС, макар конкретни цифри да не са обмисляни, идеята се обсъждаше преди срещата на върха на ЕС през декември и беше приветствана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

За момента, европейските лидери ще залагат на успеха на нестабилна сделка, която до голяма степен зависи от донякъде ненадежден партньор.

------
Пиърс Скофийлд, Би Би Си.