Бих казал, че по този начин трябва да се изразяваме – като премиера, за да схване българинът за какво става въпрос. Така проф. Милан Миланов коментира пред Нова телевизия думите на Бойко Борисов, че който пие много алкохол, пуши и яде сланина, трябва да понася повече тежест в осигуровките.

Според Миланов Борисов е почнал с това, че който пие алкохол и шофира, трябва да понася повече тежест и в „Гражданска отговорност”. Разговорът обаче отиде в посока данък „обществено здраве” – как ще плащаме със своето здраве, ако прекаляваме със солта и с мазнините.

Слушайте тялото си и вкуса си, каза Миланов по отношение на храната. Той обаче изключи от „вътрешната регулация” цигарите. Според професора от новия данък „вредни храни” най-малко щяла да спечели държавата.

Болестта си човек я усеща много преди лекарите да могат да я формулират, смята Миланов. Но добави веднага, че без забрани нищо в нашия свят не е постигнато.

Обществото трябва да бъде накарано да промени навиците. Има храни, които влияят на нашето здраве – не е без значение какво ядеш. Единият вариант е по-висока цена на такива храни, заяви Персенски, който посочи, че с повишението на цените можело да се накарат производителите да си променят формулите и да правят неща, които са по-полезни. Не, не бих забранил производството на цигари, каза Персенски. И той, и Миланов заявиха в един глас, че не трябвало да се оправдава всичко с беднотията, когато бяха попитани дали много българи не си купуват „заместители”, защото нямат пари.