Вечер, посветена на 120-годишнината от рождението на Сергей Есенин под надслов „Поэтическое сердце России“, ще се проведе в Русе на 10 декември от 17.30 часа.

Организатори на събитието са Сдружение „Приятели на Русия „Александър Невски“ - клон Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов”. Вечерта ще припомни на русенската публика за житейската и творческата съдба на един от най-лиричните и обичани руски и съветски поети, роден във водовъртежа на съдбовни събития за Русия и цялото човечество.

Сергей Есенин има сериозно присъствие не само в руската, но и в световната литература преди всичко с кристалната чистота на своя стих и невероятната дарба да предава душевни състояние с пестеливо поднесени, но много ефектно подредени поетически изразни средства. Той си служи с неповторими метафори и сравнения, които са образец на филигранно владеене на структурата на стиха и показват дълбочината на един безспорен талант, без аналог в литературната практика на световната мерена реч.

Водещ на вечерта ще бъде русенската поетеса, журналистка и преводачка Нели Пигулева, а за житейският и творчески път на поета ще говори Екатерина Трифонова от Сдружение „Приятели на Русия „Александър Невски“ - клон Русе.