Суматоха, нерви и дълги опашки предизвика новият начин на плащане за преминаване на товарни автамобили пред Дунав мост. От вчера пари в брой не се приемат и таксите се внасят само с банкови карти през ПОС терминали, но се оказа, че част от българските шофьори не знаели за промяната, макар че за нея от месец се говори в традиционните медии, в онлайн изданията и в социалните мрежи. Заради липса на карти тираджиите без компромис бяха връщани от пункта да намерят решение на проблема или да влязат в Румъния през друг граничен пункт. 
Нередовни се оказаха и няколко ирански шофьори, които обяснили, че в страната им няма банки и не могат да си извадят нужните карти. Иранците намериха начин да прескочат това препятствие - даваха на ръка на турските си колеги по 37 евро и те плащаха таксите за камионите им. Това бавеше обработването на камионите и опашката бързо набъбна по булевард „България“.
Друг проблем за забавянето на камионите бе неразпознаване на някои банкови карти от четците на новите устройства поради нанесени по тях драскотини или други механични повреди. В такива случаи се налагаше митничарите от смяната да въвеждат ръчно в терминалите номерата на пластиките и това увеличаваше почти четворно времето за обработка на един автомобил. Така вместо по 3 минути, един камион минаваше през пункта за 10-12 минути.
При леките коли забавяне нямаше, тъй като за тяхното преминаване може да се плаща и в брой.
Въпреки проблемите с плащането чрез ПОС терминалите вчера от 8 до 14 часа през пункта минаха над 200 камиона на изход и още толкова на вход, каза началникът на пункта Явор Петев.