Кметовете да вдигат данъци, това поиска премиерът Бойко Борисов от новоизбраните градоначалници от ГЕРБ. Разпределението на държавните пари за 2016 г. предизвика скандал в парламента. Ще плащаме ли повече за колите и жилищата си?
Според премиера, малките населени места може да бъдат и на нула процента ставка, за да се задържат хората там. Но по думите му, не може да живееш на жълтите павета, да се возиш на метро, и така нататък, и да искаш данъците да са като на село. „За мен продължава да е абсурдно метрото в София да е 50 цента или 1 лев", смята Борисов.
Много градоначалници, оказа се, са изпълнили премиерската препоръка да вдигат данъци още преди да са я чули, предава Нова ТВ.
Засега в София предложението е да се запазят същите данъци и такси. Промяна не се очаква и във Варна.
В Пловдив ще падне данъкът за автомобилите  – с между 9% и 13%. Бургаската администрация все още изчислява, но  очакванията са, че там ще има увеличение.
Жителите на Сливен и Пазарджик обаче ще плащат по-високи налози от 2016 г. Плановете в Сливен – данък сгради ще се увеличи до 50%, такса смет с между 50 и 60 на сто. По-висок ще е и данъкът за колите. Причината за предложеното от кмета Стефан Радев за драстичното увеличение била в тревожната  финансова ситуация в общината и натрупаните 26 милиона дългове. 
Ръст на данъците за автомобилите се предвижда в Пазарджик. Най-голямо ще е увеличението за коли от средeн клас. За някои модели налогът ще е колкото за 22-местен автобус – между 100 и 200 лева.
В Кюстендил и Благоевград местните данъци и такси ще останат непроменени.