Президентът на Сирия Башар Асад обвини Франция, че “подкрепя тероризъм”и подчерта, че вижда Прага като евентуално място за подписване на всякo бъдещо мирно споразумение за прекратяване на продължаващата повече от четири години война в близкоизточната страна.

В интервю за чешката държавна телевизия Асад беше попитан дали разглежда възможността за мирни преговори в Прага, след като чешкият президент Милош Земан излезе с подобно предложение през септември.

„Естествено, ако попитате сирийците, те ще ви отговорят, че те не искат мирна конференция във Франция например, защото Франция подкрепя тероризъм и война, а не мир”, отговори той пред CT.

По думите му Прага е добър избор заради балансираната позиция на Чехия.

Чешкото посолство се превърна в център за комуникация на САЩ и ЕС с Дамаск.

Според него сирийското правителство и опозицията подкрепят тази идея.

Ключово условие за разрешаване на сирийската криза, според Асад, еизкореняване на тероризма. Само след победа над тероризма ще бъде възможно установяването на ефективен политически диалог и нормален живот в страната, категоричен е сирийският президент.

Той призова европейците да увеличат помощта за бежанците. „Повечето от тях са свестни граждани на Сирия, патриоти и честни хора. Обаче терористи се опитват да проникнат в Европа като бежанци. Трудно е да се каже колко има сред тях”, предупреди Башар Асад.