Турският президент Реджеп Ердоган проведе телефонен разговор с колегата си в Казахстан Нурсултан Назарбаев и настоя той да посредничи за осъществяването на поисканата среща с руския държавен глава Владимир Путин.

Надявайки се, че особено близкият до Путин казахски президент ще успее в посредническата мисия, Ердоган заяви готовност за среща с Путин в най-кратки срокове. Турските медии се позовават на съобщението на казахската президентска пресслужба, в което се уточнява, че инициативата за телефонния разговор е на Ердоган и е по повод драстичните мерки на Москва след сваления руски бомбардировач. Назарбаев е подчертал силната си загриженост за обтегнатите отношения между двете държави и е посочил необходимостта от сформиране на комисия, която да разследва и изясни инцидента.

„Отношенията между Русия и Турция се основават на дългогодишни и дълбоки двустранни връзки, необходимо е те да се запазят. Двустранната криза трябва да бъде решена по дипломатически път“, е коментирал Назарбаев след настояването на Ердоган за преговори в най-скоро време.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев е смятан за 10-те най-активни световни лидери, известна е силната му близост с руския държавен глава Владимир Путин. Фразата му „Ние сме създадени един за друг“ доби особена популярност, а в кризата около Крим, Русия, Украйна и САЩ той бе ангажиран да посредничи за намиране на консенсусно решение, отбелязват турските медии.