Руските власти готвят ограничения за вноса на автомобилни части и компоненти, произведени в Турция, съобщава "Коммерсантъ". Мярката ще засегне не само заводите, които сглобяват чуждестранни марки на територията на федерацията, а и АвтоВАЗ.

Някои от най-популярните модели на руския пазар - например Toyota Corolla - се произвеждат в Турция. В парично отношение обемът на доставките на коли от югоизточната ни съседка не отстъпва на вноса на компоненти. През 2014 г. в Русия са внесени автомобили и части за $800 000 000, от които $440 000 000 се падат на частите.

В Руската федерация работят 14 турски предприятия за автомобилни компоненти. Martur в Уляновск, Nobel Automotive в Толиати, Pilot в Серпухов, Persa в Краснодарския край произвеждат седалки, Trakya Otocam в Татарстан - стъкла, Tirsan Kardan в Набережние Челни - карданни валове, а Bant Boru в Нижни Новгород и Kalibre Boru в Толиати - стоманени тръби. Тези компании снабдяват с продукция не само чуждестранните производители, а и руски гиганти като КамАЗ.

Ако забраната засегне продукцията на турските фабрики, редица руски автомобилни заводи ще трябва да си търсят нови доставчици. Този процес може да отнеме изключително дълго време и поставя под въпрос бъдещето на цялата промишленост, коментира "Коммерсантъ". Не по-малко притеснителен е и въпросът с вноса на части от Турция, тъй като доставките от други страни надали ще бъдат толкова рентабилни.