Обновете се до Windows 8.1, съветва компанията своите потребители.
Microsoft напомни за пореден път на потребителите на Windows XP, че е крайно време да преминат към по-нова операционната система, предвид предстоящото през април прекратяване на поддръжката на 12-годишната ОС.
Компанията публикува препоръки за обновление, в които, от една страна, подчертава опасностите за потребителите на Windows XP след 8 април, а от друга – изтъква предимствата на новата версия Windows 8.1.
Microsoft дава също така няколко съвета за най-безболезнен преход към по-нова ОС. Така например, компанията препоръчва преди началото на процедурата да бъдат направени резервни копия на всички важни файлове и да бъде проверена съвместимостта на приложенията с новата операционна система.
Любопитен факт от препоръките е, че Microsoft пропуска възможността за преход от XP към Windows 7, макар че подобна миграция изглежда по-логична, отколкото инсталиране на Windows 8.1 с плочков интерфейс на стари компютри.
Microsoft се надява да намали дела на Windows XP до 13% към април, когато изтича поддръжката на 12-годишната платформа. В момента обаче около 29% от компютрите в света работят под управление на Windows XP и едва ли за оставащите два месеца делът им ще падне наполовина.