Топ мениджърите на "Фолксваген" са знаели преди една година, че някои от автомобилите на компанията са били значително по-малко енергийно ефективни, отколкото е било рекламирано, предаде в неделя германският "Билд ам зонтаг" без да уточнява източниците си.

В началото на ноември компанията разкри, че е намалила преценката си за нивото на емисиите на въглероден двуокис и използването на гориво на около 800 хил. коли, които са били продадени главно в Европа, напомня "Ройтерс".

Скандалът, който вероятно ще струва милиарди евро в щети на компанията, първоначално бе концентриран върху софтуер в 11 милиона превозни средства по света, за който "Фолксваген" призна, че е използван да се намалят емисиите на азотен оксид при тестовете на дизеловите двигатели.

Статията в "Билд" противоречи на твърдението на "Фолксваген", че компанията е разкрила фалшифицирането на данните за емисии на въглероден диоксид  като част от усилията да се изясни скандала с дизелови емисии, който стана публичен през септември.

Говорител на компанията отказа да коментира дали от "Фолксваген" са знаели преди една година за надценената горивна ефективност.

Месеци след като е разбрал за прекомерната консумация на гориво, бившият главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн решава тази пролет да изтегли един модел от пазара, при който несъответствието е особено ясно изразено - Polo BlueMotion TDI, твърди вестникът, цитирайки източници, близки до Винтеркорн.

Тогава "Фолксваген" се позова на ниските данни за продажбите като причина за оттеглянето. Вестникът твърди, че от компанията не са информирали собствениците на Polo TDI BlueMotion за високия разход на гориво, който е до 18% над предварително обявения разход.

Говорителят на компанията е потвърдил първоначалните причини за оттеглянето на модела.

"Предлагането на Blue Motion TDI Polo се спира на всички пазари, дължащо се на намаляване на търсенето. В момента се тестват всички модели, построени от 2012 г. насам за разлики в нивата на въглероден диоксид от обявените стойности."

Винтеркорн се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор през септември, след като компанията призна, че е измамила регулаторните органи на САЩ за замърсяването на дизеловите двигатели.