Съществуват много начини да накарате хората да правят онова, което искате, без те дори да разберат, че сте ги убедили. Независимо дали искате да ви харесват, да се съгласяват с вас, или да купуват продуктите ви, използвайте тези 11 трика, за да се чувствате по-силни в ежедневната си комуникация.

1. Използвайте „примамлива” алтернатива, за да накарате клиентите да купуват продуктите ви.

Ако срещате затруднения с продажбата на по-скъпия от два продукта, добавете трета опция, чиято цел е единствено да накара този по-скъп продукт да изглежда по-привлекателен. Примамката трябва да бъде на същата цена като по-скъпата алтернатива, но да е по-малко ефективна.

2. Изберете по-неформална обстановка, за да бъде събеседникът ви по-малко егоистичен.

Когато предстои да преговаряте с някого, убедете го срещата да се състои в кафене, вместо в конферентна зала – така събеседникът ви ще бъде по-малко агресивен. Хората обикновено се държат по-егоистично, когато около себе си виждат предмети, свързани с работата, отколкото когато са в неутрална среда.

3. Помогнете на някого в постигането на целите му, за да го накарате да ви направи услуга.

Дайте на човек нещо, от което се нуждае, за да се чувства принуден да ви върне жеста. Когато ви благодарят за съдействието, кажете: „Разбира се, все пак за това са приятелите/партньорите.”

4. Имитирайте езика на тялото на събеседника си, за да спечелите симпатиите му.

Деликатно имитирайте стойката и говора на отсрещния човек, за да го накарате да ви харесва Той вероятно дори няма да забележи.

5. Говорете бързо, за да накарате опонента ви да се съгласи с вас.

Когато някой изразява несъгласие с вас, говорете по-бързо – така противникът няма да има време да асимилира казаното от вас. Ако пък сте на едно мнение, говорете бавно, за да има възможност да оцени посланието ви.

6. Обърквайте хората, за да ги накарате да се съобразят с молбата ви.

Вместо да казвате на потенциален клиент, че продавате 8 карти за 3 лева, кажете му, че срещу 300 стотинки ще получи 8 карти, „което си е далавера”. Така ще го накарате да се замисли колко лева са 300 стотинки и ще го объркате, а той ще приеме цената като изгодна.

7. Търсете услуга от някого, когато е уморен, за да го убедите да ви съдейства.

Молете хората за помощ, когато са изтощени – тогава те нямат умствената енергия да поставят под въпрос молбата ви.

8. Изложете изображение на очи, за да накарате околните да се държат етично.

Създайте на хората впечатлението, че очите, закачени на стената, ги гледат. Така вероятността да разчистят бъркотията си и да върнат заетите вещи е по-голяма.

9. Използвайте съществителни имена вместо глаголи, за да накарате околните да променят поведението си.

Употребата на съществителни засилва идентичността ви като член на конкретна група и си играе с необходимостта от чувство за принадлежност на хората. Попитайте „Колко важно е за Вас да бъдете гласоподавател?” вместо „Колко важно е за Вас да гласувате?”

10. Стряскайте околните, за да получите от тях онова, което искате.

Хората, които преживяват тревога, а след това облекчение, обикновено в последствие реагират положително на молби. Причината е, че когнитивният им ресурс е зает с размисли за потенциалната опасност, с която са се сблъскали.

11. Концентрирайте се върху ползите, които събеседникът ви може да извлече от сделката, вместо върху загубите.

Когато преговаряте, подчертавайте пред събеседника си какво му предстои да спечели, ако се съгласи с офертата ви. Например, ако се опитвате да продадете колата си, кажете „Ще ти дам колата си срещу 1000 лева”, вместо „Искам 1000 лева за колата”.