Чайка се рее свободно над морските вълни, които се разбиват във високи скали. А горе малко момче разперва ръце с крила от пера и полита като бялата птица. Вятърът целува дългата му коса...
„Как да ти призная,
че не съм аз
птица без крила.
Знам, че съм
свободен и летя...“
„Свобода“ се казва новият сингъл на дует „Авеню“ и видеото към него има двама главни герои - малкият Антон Найденов и чайката. Другото е онази безпределна свобода на морето, вятъра и мечтите.
„Песента разказва историята на дете, което мечтае да се превърне в птица и да полети над безкрайното море. Мисля, че дълбоко в себе си всички искаме да усетим свободата по този начин - да се превърнем в част от необятното и да оставим всички бариери и ограничения зад гърба си“, разказва Заки Соколов, който е сценарист и режисьор на клипа.
Парчето „Свобода“ се ражда в летните дни, които за Боби Иванчев и Заки са изпълнени с пътувания и различни ангажименти. Но след като след дълго мълчание и отсъствие от сцената се завърнаха с „Безвремие“ - песента, която веднага стана хит, и усетиха тръпката от срещата с публиката, двамата не спират да мислят за нови творчески проекти. Така се ражда идеята за свободата - тема, която вълнува всеки. „Искахме да направим нещо ново, различно, да предизвикаме себе си не само като творци, но и като хора с определена житейска позиция. Парчето се появи в отговор на тези мисли - като глътката свеж въздух, който свободата носи“, разказва Боби.
Двамата намират търсеното усещане за свобода и простор на дивите скалисти брегове на Северното Черноморие, където снимат видеото. Малкият Антон е истинско откритие със своята непринуденост и артистизъм. Режисьор е Заки, както и автор на текста на песента и сценария на видеото. Музиката е на Боби, аранжиментът също е негов в сътрудничество с Васил Иванов (The Editor). Оператор е Добрин Кашавелов, а впечатляващите въздушни снимки са на Благой Момчилов за www.inmotiondesign.net.
„Текстът и музиката към песента вероятно са продиктувани от някакъв дълбок порив към свобода. Дали става въпроса за освобождаване на духа, тялото, сетивата или друг вид енергия? Всеки ще разчете и усети това, което отговаря на неговите търсения в определен момент или както се пее „в миг от вечността“, казва Заки. Двамата с Боби се надяват усещането, че публика и музиканти летят заедно над безкрайната морска шир, подобно на видеото към „Свобода“, да бъде повторено в Русе и останалите градове, в които ще продължат турнето.
Концертът им в Русе е на 9 декември в зала „Филхармония“. Почитателите на дует „Авеню“ ще имат възможност да чуят на живо не само „Свобода“, а и някои от най-добрите парчета на дуета, разработени в нов аранжимент за поредицата от концерти. Билети вече се продават в мрежата на „Тикетпро“. А двама читатели на „Утро“ могат да спечелят билети за концерта и да запеят заедно със Заки и Боби:
„Всичко в мен се радва,
всичко в мен ликува,
всичко в мен усеща свобода“.