"Русия реши да прекрати безвизовия режим с Турция от 1 януари 2016 г.", обяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със сирийския му колега Уалид Муалем.
„Взето е решение Руската федерация да прекрати безвизовия режим, който сега действа с Турция”, каза Лавров. Това ще влезе в сила от 1 януари следващата година”, допълни той.
„Русия е много, много загрижена за нарастването на терористичната заплаха в Турция. Това е пряко свързано със сигурността на Русия и нашите граждани. От Турция тръгва трафика на бойци в различни посоки”, обясни Лавров.
„За наше голямо съжаление турските власти неохотно говорят какво е сътрудничеството по различни въпроси, които засягат пряко руските граждани. Не става дума за пресилена заплаха. Това е съвсем реална опасност. Ние сме отговорни да информираме руските граждани”, заяви Лавров.
Наказателните действия на руската власт са в отговор на сваляния от турските ВВС руски бомбардировач, изпълняващ мисия в Северна Сирия.
Според Лавров турските лидери са пресекли „границата на допустимото” със свалянето на бомбардировача Су-24 над сирийската граница.
„Смятаме, че турските лидери пресякоха границата на допустимото,” заяви Лавров при започването на срещата му със сирийския му колега Уалид Муалем в Москва.
Анкара рискува да постави Турция в много сериозна ситуация в дългосрочните й национални интереси и обстановката в региона, каза още Сергей Лавров.
Президентът Владимир Путин нарече инцидентът „удар в гърба” и заяви, че той може да има „трагични последствия” за отношенията между двете страни.
Според Анкара самолетът е навлязъл многократно в турското въздушно пространство, въпреки че бил предупреждаван да промени курса си. Турските власти обясниха, че в този момент бомбардировачът не е бил идентифициран като руски.
Турският президент Реджеп Ердоган се опита да намали напрежението между страната и Москва, като заяви днес, че е нужно обединение в борбата срещу общия враг „Ислямска държава”, както и че свалянето на самолета не е било целена провокация срещу Русия.
Турският президент пожела и среща с Владимир Путин в кулоарите на международната конференция за климата COP21, която започва в понеделник в Париж.
Изглежда, че Кремъл не е в настроение за сдобряване. Президентът Путин по-рано определи като „невъзможно” руският самолет да не е бил предварително идентифициран.
Вчера правителството на Дмитрий Медведев започна подготовката на икономически мерки срещу Русия, които могат да доведат до спирането големи съвместни проекти и ограничаването на търговските връзки.
Говорителят на президентството Дмитрий Песков днес потвърди, че Путин знае за желанието на Ердоган да говорят в Париж.