Скандал възникна при напускането на българската делегация на летището в Пекин. Срещата в Китай бе на 16 премиери от централна и Източна Европа с китайските държавни ръководители. Почти в един и същи момент от летището си тръгваха всичките гостуващи европейски министър-председатели, пише бТВ.
Полицаите, които охраняваха ВИП-а на българската делегация, обаче започнаха да пребъркват и багажа на министър - председателя, защото в джоба на един от костюмите му била забравена запалка. Стигна се до дърпане на костюмите и багажа, които директора на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова се опита да спаси и така охраната накрая счупи закачалките.
Китайската полиция пребърка лекарствата и ножицата от медицинските инструменти в куфара на правителствения лекар, като отказа да ги пусне на ботфа. Най-голямо внимание обърна полицията на дезинфектанта, като го обяви за бомба.
По същата причина - лекарства и запалки, автобусът с куфарите на делегацията предишния ден беше арестуван и заграден с бодлива лента на летището в Шанхай поне три часа.
След викове конфликта беше разрешен много трудно от българския търговски представител в Китай Стоян Николов, който се намеси. Оказа се че китайците не знаели и не били предупредени, че това е делегация на българския министър - председател.
По време на скандала премиерът Борисов беше на среща с китайския президент Си Дзипин.