Китайка обяви, че ще съди работодателя си, защото от прекалено много работа се е състарила.
Двадесет и петгодишната чиновничка стана сензация в Поднебесната империя, след като се появи по улиците на град Шенжен, провинция Гуандун, с плакат, на който пишеше: „Извънредният труд, който ме лишава от сън, ме състари.
Любовният ми живот и работата ми са в ужасно състояние. Търся одобрение за трудово обезщетение”, съобщи сайтът www.toychan.net
Според местните медии дамата, чието име не се посочва, се труди къртовски извънредно, а понякога прекарва и безсънни нощи на работното си място.
Китайката смята, че натовареният й график представлява толкова голям риск, че все едно работи с опасни материали или извършва дейност във вредна за живота среда. Според нея това е дало сериозно отражение върху физическото и психическото й състояние.
По думите на недоволната служителка целият този стрес е довел до преждевременното й състаряване, което тя определя като трудова злополука.
Според юристи претенциите на служителката няма да бъдат включени в компенсаторните плащания.
Специалистите посочват, че трудът може и да не краси човека, но недоволната китайка най-вероятно няма да получи желаното обезщетение.
Въпреки това според наблюдателите действията са показателни за установяването на положителна тенденция за повишаване на осведомеността за правата на работниците в Китай.
Спонтанният протест на дамата провокира обществени дебати и размисъл за състоянието на условията на труд в Поднебесната империя. Интернет потребителите бяха разделени в коментарите си относно компенсацията.
Мнозина подкрепиха работливата си сънародничка, но други бяха категорични, че тя просто трябва да смени работното място или е по-добре да вини майката природа и гените си за окаяния си външен вид.