На своя територия имаме една от най-успешните компании за производство на бронирани автомобили в света. С тези думи на 17 ноември управляващият емирство Рас ал-Хайма (едно от седемте, образуващи Обединените арабски емирства) шейх Сауд бин Сакр ал Касими открива нова фабрика за бронирани автомобили и балистично стъкло. Инвестицията в нея е на компанията International Armored Group, собственост на българина Антон Стефов, а интересната история е разказана от сайта на списание "Твоят бизнес".

В интервю за портала бизнесменът уточнява, че в най-натоварените месеци фирмата му бронира по 120 автомобила месечно. Сред купувачите пък са правителства, ООН, НАТО, американската армия, частни клиенти. Цената на обезопасяването на един автомобил варира от 45 000 до 200 000 долара в зависимост от степента на защита и техническите показатели на колата.

До момента няма жертви в брониран от фирмата на Стефов автомобил
Бронировката пък повишава теглото на донора, най-често "Тойота Ленд Круизър" или "Лексус" 570 LX, почти тройно. Така гарантиращият най-високо ниво на защита японски всъдеход тежи внушителните шест тона.

Голямата гордост на Стефов е, че до момента няма загинал в брониран от фирмата му автомобил. А атаки срещу направени от International Armored Group коли има всеки ден.

Успеха си в този специфичен бизнес Стефов обяснява с няколко фактора. На първо място са познанията, след това добре обмисленият бизнес план и накрая осигуряването на първоначален капитал.

Сериозна роля за успеха има и постоянното използване на нови технологии и материали. Инвестициите в оборудване са постоянна, като последните машини са закупени преди няколко месеца.

От Благоевград до Обединените арабски емирства
Антон Стефов е роден в Благоевград и завършва "Машинно инженерство" във ВМЕИ. Работи като научен сътрудник в Централния машиностроителен институт. Бил е преподавател в един от филиалите на ВМЕИ. Има офицерско звание.
Придобива опит като инженер в компания, която се занимава с бронировка, в Канада. От там започва да развива и бизнеса си преди 25 години. Тръгва без почти никакъв капитал, като финансиране си осигурява чрез залагане на собствени имоти. Разчита на знанията и опита си и така преди 17 години се ражда International Armored Group.

В един момент мести бизнеса си в САЩ, като тръгва с брониране на банкови автомобили и коли за персонална защита. Когато избухва войната в Ирак, открива офис в Обединените арабски емирства, за да е по-близо до пазара, където има най-голямо търсене на бронирани автомобили.

На въпрос защо не е започнал производство в България Стефов отговаря, че производство в която и да е страна в Европа би оскъпило продукта сериозно. Плащането на данъци и мита също би повишило разходите. "Фирмата тук се намира в свободна за търговия зона и нямаме такива разходи", уточнява Стефов.

Той не скрива, че отдавна има намерения да направи нещо в България. Една от идеите му е да създаде фонд за подпомагане на студенти с добри показатели, които нямат възможност да си платят образованието.