Турция няма да се извини на Русия за свалянето на бомбардировача Су-24, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от АФП. По-рано днес руският президент Владимир Путин каза, че очаква извинение от турска страна за инцидента.
„Няма нужда да се извиняваме, при положение, че сме прави,” отговори Чавушоглу. „Но вчера все пак казахме по телефона, че съжаляваме”, добави той във връзка с вчерашния си телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров.
Анкара настоява, че руският бомбардировач, чийто полет беше част от операциите срещу "Ислямска държава" и бунтовническите групи в Сирия, е навлязъл многократно в турското въздушно пространство. Това беше отречено от навигатора на самолета, който катапултира и в последствие беше спасен в 12-часова съвместна операция на руските и сирийските сили.
„Все още не сме получили извинение за свалянето на самолета ни”, заяви по-рано днес Владимир Путин.
Според него действията на Турция са нарушение на международното право. Путин поиска Анкара да се извини и да накаже виновните.
Той отново нарече постъпката на Турция „необясним и предателски удар в гърба от тези, които считахме за партньори в антитерористичната борба”.
Също днес стана ясно, че руското правителство готви икономически мерки срещу Турция, които ще включват замразяването на големи съвместни проекти, финансови активи и промяна в митническите и търговските правила между двете държави.