След като редица страни предупредиха гражданите си да не пътуват, големи европейски столици са парализирани, заради заплаха от терористични нападения, изкушението да пътуваш може да се изпари.
Ако вие обаче сте от онези хора, които не могат да остават за дълго вкъщи, „Индипендънт” представя 15-те най-безопасни страни за пътуване по света.
Данни на Индекса за глобалния тероризъм показват, че 97% от терористичните атаки в света през последните 15 години не са били в западни страни. Но през последните месеци напрежението се покачи, а властите в европейските държави увеличават мерките за сигурност и дори препоръчват на гражданите си да не пътуват, за да не станат жертва на тероризъм.
Графика с данни от Глобалния индекс на мира, показва 15-те най-безопасни страни, преценявайки различни фактори като сигурност у дома, милитаризация и участие в местни и международни конфликти.
Според направените изчисления най-безопасната страна в света е Исландия, разклатена само от финансовия срив през 2008 г., и от време на време от вулкани. След нея се нареждат Дания и Австрия. В действителност статистиката показва, че Исландия оглавява списъка за най-безопасно пътуване всяка година от 2007 г. насам, когато започва да се изчислява индексът.
Под номер четири и пет в класацията попадат Нова Зеландия и Швейцария, следвани от Финландия, Канада и Япония. Австрия и Чехия затварят топ 10 в класацията. В списъка са включени още Португалия, Ирландия, Швеция, Белгия и Словения.
Белгия е под номер 14 в списъка, въпреки че жителите и гостите на столицата Брюксел живяха няколко дни под най-висока степен на тревога заради опасност от терористични атаки. В града продължават антитерористичните операции за залавянето на предполагаемите участници в атентатите в Париж на 13 ноември. Смята се, че един от организаторите е белгиецът Салах Абдеслам, за когото има издадена международна заповед за арест.
В понеделник САЩ предупредиха гражданите си да не пътуват заради заплахи за сигурността. Предупреждението ще остане в сила до февруари 2016 г.