Половината мляко е в сивия сектор. В официални мандри се преработват 500 хил. тона, а други 500 хил. се пласират по неясни канали. Това заяви изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите Михаил Михайлов, който вчера гостува в Русе с първото по рода си млечно турне, което се провежда под наслов „Да спасим българското мляко“. Целта на инициативата е животновъди, учени, представители на държавните структури от земеделския сектор заедно да обсъдят проблемите, възникнали с отпадането на млечните квоти, както и спада в цените на суровината след руското ембарго.
Средната цена за млякото у нас е 29 евроцента за литър, която е близо до европейските цени. Изкупните цени варират между 50-65 стотинки за литър и според експерти ще останат на тези нива до 2020 г. В същото време в търговските вериги литърът мляко се продава по 1,60-1,70 лева, а и повече, посочи Михайлов. Според него държавата трябва да разследва защо се получава този огромен марж. Трябва да се направи и детайлен анализ за себестойността на млякото, какъвто в момента липсва. 
Според изпълнителния директор на Националния съюз на говедовъдите е належащо да се преразгледа системата за субсидиране, като от помощи за животно се премине към помощи за произведена продукция. В момента се субсидират крави, които дават по едва 5 литра мляко на ден и никой не знае защо изобщо съществуват, посочи той.
Всички предложения и идеи, обобщени от срещите и семинарите по време на млечното турне, ще бъдат предадени на Министерството на земеделието и храните, което да предприеме нужните мерки. Гостуването в Русе обаче показа, че интересът на фермерите към инициативата е почти нулев. За срещата бяха дошли едва 7-8 животновъди от региона и както стана ясно - Съюзът на говедовъдите и Асоциацията на преработвателите на Димитър Зоров съвсем не се приемат единодушно за говорители по проблемите на бранша. В последните месеци все повече ферми от региона се ориентират към директните продажби, като откриват свои магазини за мляко, поставят млекомати и т.н.