Единият от пилотите на сваления вчера руски бомбардировач Су-24 заяви, че турските ВВС не са отправили никакво предупреждение, преди да обстрелят самолета. По думите на навигатора Константин Мурактин летателният съд в нито един момент не е влизал в турското въздушно пространство.
„Нямаше предупреждение - нито по радиото, нито визуално. Нямаше никакъв контакт,” заяви Мурактин пред журналисти в руската база в Сирия, след като беше спасен чрез специална операция.
„Ракетата удари задната част на самолета ни от нищото. Трябва да разберете разликата между изтребителите F16 и тактически бомбардировач като Су-24. Ако искаха да ни предупредят щяха да застанат до крилото ни,” продължи разказа си Мурактин, цитиран от държавната телевизия RT.
При инцидента вчера двамата руски летци в ударения бомбардировач Су-24 катапултираха. След съвместна операция на руски и сирийски правителствени военни, навигаторът Мурактин беше намерен и спасен. По последна информация, пилотът капитан Сергей Румянцев е бил убит от бунтовнически сили в района на падането.
Турските власти изтъкнаха, че техни изтребители са свалили руския самолет, защото е пресякъл границата със Сирия и неколкократно е влязъл във въздушното пространство на южната ни съседка. Според Москва бомбардировачът е свален на сирийска територия.
„Невъзможно е да сме нарушили тяхното въздушно пространство дори за 1 секунда. Летяхме на височина 6000 метра в напълно ясно време и имах пълен контрол над нашата траектория,” заяви убедено навигаторът Мурактин.
Константин Мурактин, който е на 39, е спечелил титлата „Топ навигатор” на най-голямото руско състезание за летци миналата година.
Инцидентът предизвика сериозен дипломатически отзвук, като президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ще има „трагични последици” за отношенията между двете страни.