Впечатляващите 10 000 лева подари 81-годишна жена на наглите престъпници, които системно обират възрастни и наивни хора по телефона.
Около 14 часа в понеделник в дома на старицата звъннал непознат, който се представил за доктор и започнал да я разпитва за роднините й. Бабата доверчиво започнала да разказва, че има син, който работи по поддръжката в една фирма, „лекарят“ веднага обяснил, че мъжът е пострадал при авария в трафопост и за операцията му са нужни 15 000 лева. Паникьосаната майка казала, че има само 10 000, но е трудно подвижна и не може да отиде в болницата. Тогава услужливият „доктор“ обещал да изпрати човек да вземе парите и не след дълго на вратата позвънил непознат мъж, на когото бабата дала кръглата сума. И чак след това се сетила да позвъни на сина си.
Няколко часа по-рано, в 9 сутринта, на домашния телефон на 78-годишен мъж се обадил друг измислен лекар. Без много предисловия гласът обяснил на дядото, че синът му е пострадал в катастрофа и се нуждае от операция и лечение за общо 10 000 лева.
Старецът признал, че има скътани пари, но не знае колко точно са, след което непознатият го инструктирал да му продиктува номерата и номинала на банкнотите. Заръката била изпълнена и „лекарят“ взел домашния адрес на жертвата, като посочил, че ще изпрати човек от здравната каса да вземе парите от дома му. Така след 20 минути човекът дал пачка с пари на непознат човек, а следобед разбрал, че синът му е жив и здрав и се обадил в полицията. Пред униформените синът обяснил, че баща му е имал 4300 лева, от които вече няма и стотинка.