Всички бяхме много щастливи - и аз, и оркестърът, признава диригентът на Биг Бенд Русе Димчо Рубчев, който неотдавна получи първия приз Кристална лира, който се присъжда в новата категория на престижните награди „Духови оркестри и формации“. Две са новите категории, които от тази година обогатяват списъка на жанровете за престижните музикални награди в България - „Духови оркестри и формации“ и „Звуков и медиен дизайн“. 
Огромно признание е Кристалната лира, казва Рубчев. И след кратка пауза добавя: „Честно казано, всички очакваха наградата да бъде присъдена на Софийския духов оркестър, с който се състезавахме в нашата категория“. По неписано правило обикновено когато сред кандидатите за каквото и да било има някой, пред името на който стои „София“, най-често тези пет букви решават предварително дилемата на кого ще бъде присъдено звание, награда, право на престижно участие или каквото там е предмет на състезанието. Затова когато по време на празничната церемония в Деня на народните будители в салона на Държавния музикално-балетен център в София станало ясно, че носител на Кристална лира е именно русенският оркестър,
диригентът останал приятно изненадан
а радостта била наистина огромна. 
Според Рубчев на крайното решение на журито е повлияло и събитието, което съпътства номинацията - русенци кандидатстват за приза със събитие, което те създадоха за първи път в страната, при това не национално, а международно. Това е първият по рода си международен биг бенд парад и концертът-маратон, на които русенци станаха щастливи свидетели през месец май тази година. Четири формации участваха в събитието, като единият оркестър пристигна от Румъния, за да се включи в ефектното и впечатляващо с музикалните изпълнения музикално шоу. В продължение на близо четири часа публиката имаше удоволствието да се наслаждава на различни пиеси от джазовия регистър, които озвучиха централния русенски площад. Дори горещото време не спря ценителите на музиката на свободата /джаз маратонът започна в късния следобед, когато все още русенските жеги сa доста изтощителни/ да заемат места на столчетата на площада, за да получат този своеобразен подарък - радостта от прекрасната музика, която 
часове наред радваше зрителите и отключваше у тях настроение и асоциации
Този първи парад предизвика наистина голям отзвук - и у публиката, и у колеги, казва Димчо Рубчев. И силно се надява да има възможност да продължи да разгръща тази идея. Вече води разговори с един биг бенд от Германия, който ще разшири още малко географията на парада. От Румъния, където този формат на биг бенд оркестрите е доста добре развит, също ще има участници, от България също има голям интерес, обяснява диригентът. Той се надява да се намери начин да се осигурят минимално необходимите за такова събитие 6-7 хиляди лева, за да може то да се организира и да премине както трябва. Сумата не е колосална, но без нея е трудно да се направи нещо, което да бъде адекватно на добрия замисъл и на амбицията на русенските музиканти. А едно подобно събитие е важно за оркестрите, които залагат на джаз импровизациите. 
В България не са много формациите, които свирят такава музика, обяснява Димчо Рубчев. В София има две - Брас асоциацията на Ангел Заберски и Биг бендът на Българското национално радио, в Благоевград има такъв оркестър, в Стара Загора - военният биг бенд, и русенският. Във Велико Търново и в Габрово също има подобни формации, но те са още млади и тепърва навлизат в новото си амплоа. Тези млади оркестри, които се преориентират от духови към биг бенд формации, преминават един нелек етап, за да навлязат в музицирането по съвършено нов начин. Ние също минахме през подобен етап, признава Рубчев. Някои от колегите в оркестъра никога не бяха свирили музика, различна от духовите маршове и народните хора. 
Проблемът не е в това каква музика свириш, но за да правиш джаз, да свириш суинг и да участваш в биг бенд изкуството, се иска още нещо, освен прилежно да възпроизвеждаш нотите, казва той. 
Тази музика трябва да я усетиш, тя да преминава през теб
да е част от самия теб, добавя диригентът. Това, разбира се, е въпрос на дарба, но заедно с това е и нещо, което може да се възпита, да се отработи, да се отгледа - чувството, пулсацията... 
Естествено е младите музиканти да са по-адаптивни към този тип музика, да я търсят и тя да им доставя удоволствие. Аз съм един щастлив диригент, внезапно прави признание моят събеседник. И обяснява: „Имам щастието да работя в оркестъра с музиканти, които искат да се развиват и да свирят джаз. Просто имам и млади хора в биг бенда. Но като председател на Асоциацията на духовите оркестри в страната много добре знам какъв проблем не просто се задава, а вече буквално заплашва подобни формации.
Работата е там, че 
в много от оркестрите в България средната възраст надхвърля 50 години
И няма да мине много време, когато ще се изправим пред една наистина катастрофална ситуация. Още повече, че за да се подготви един „духач“, минава доста време. Той трябва да започне да свири на духов инструмент поне от осми-девети клас. В гимназиалния курс този младеж си купува инструмент, който също струва немалко пари. Като продължи в Музикалната академия, трябва да си купи нов инструмент, вече професионален. И така, общо взето, учи десет години, накрая излиза с дипломата и с инструмента и в най-добрия случай си намира работа в оркестър, където заплатата е такава, че догодина, като вдигнат минималната, този млад човек ще свири за възнаграждение с 50-ина лева по-голямо от минималното. Затова и няма мотивация младежите да учат това. А пък ние оставаме без валдхорни, туби, тромбони... Тъжна перспектива...“. 
За да излезем от мрачните мисли, питам Димчо Рубчев върху какво работи оркестърът в момента. Подготвяме се за традиционния коледен концерт, който ще подарим на русенци в навечерието на хубавите празници в края на годината, отговаря той. Тази година 
празничната изява на Биг Бенд Русе ще бъде на 15 декември от 18.30 ч в Доходното здание
Той ще бъде със специалното участие на младата вокалистка Маги Алексиева May, която ще пристигне за концерта от София, където работи, и още един млад гост - Тони Златанов. Той е пианист и вокал, корените му са русенски, с много красив специфичен тембър, сигурен съм, че публиката ще остане впечатлена, казва Димчо Рубчев. 
Самият той си пожелава в семейството му и съпругата, и децата да са здрави и всичко при тях да бъде наред - те ми оказват страхотна подкрепа, от която аз силно се нуждая, за да се справям с натоварването, което понякога е доста голямо, признава диригентът. А колкото до работата - той си има правило. „Да давам максимума от себе си и да правя нещата по възможно най-добрия начин, а оттам нататък - убеден съм, че има хора, които ще забележат това, което правя, и ще оценят усилията, труда и стойностния продукт“, казва диригентът на русенския оркестър, спечелил първата Кристална лира.