Освен, че има характерен вкус и придава на ястията неустоим аромат, екстрактът от корените на джинджифила съдържа в голямо количество полезните и известни напоследък антиоксиданти, действа противовъзпалително, добър източник е на калий, магнезий, манган, мед и витамин В6.
Множество изследвания от последните години го поставят в списъка с полезните храни, които ефективно борят раковите клетки.
Джинджифилът не е никак придирчив към условията, а ако сте достатъчно търпеливи, ще се радвате на прекрасни червени цветове.
Ако изобщо не сте предполагали, че тази характерна подправка цъфти, сигурно ще се учудите, че тя може да достигне завидна височина.
В Холандия е едно от модерните вечнозелени стайни растения, които приличат на орхидея.

С какво да започнете
При джинджифила може да изберете един от двата начина - засяване със семена или като засадите част от корен
Вторият начин е по-лесен, защото не трябва да следите за температурата и покълването на семената.
Като за начало ви трябва здрав и пресен корен от джинджифил, който може да намерите лесно по пазарите или в магазините за подправки.
Колкото повече разклонения има коренът, толкова растения ще пораснат от него.
Ако искате по-малко отколкото са разклоненията - просто отчупете нежеланите.

Съдът, в който ще засаждате може да е плитък, но задължително трябва да е достатъчно широк. Той поне два пъти трябва да покрива площта на корена на джинджифила, за да могат после корените да се разполагат на свободно и нашироко.
Почвата трябва да е рохкава и влажна.
Самото засаждане трябва да е почти повърхностно - едва една трета от самия корен да се покрие с почва.
Точно защото растението обича влагата, не трябва да забравяте да го поливате поне веднъж на ден, а през зимата, когато парното работи - да го пръскате и с пулверизатор.
Пряката слънчева светлина не е за препоръчване.
Късната зима е чудесен момент за засаждане на джинджифила, защото когато времето навън се затопли, ще можете да го преместите в двора.