Уволнената дисциплинарно от Висшия съдебен съвет съдия Румяна Ченалова е подала в европейските институции сигнали за неправомерно поведение на главния прокурор Сотир Цацаров, на висши политици и членове на Висшия съдебен съвет. Това съобщи самата тя пред бТВ в събота. От думите ѝ обаче не стана ясно към кои конкретни институции се е обърнала.

Преди Ченалова обяви, че е сезирала европейските институции за нарушения и престъпления, които се извършват от хора на доста високи постове в държавата, включително и такива от съдебната власт. В днешното интервю тя беше по-конкретна като посочи пряко главния прокурор Сотир Цацаров. Запитана дали е давала сигнали срещу правосъдния министър Христо Иванов, тя отрече. 

Ченалова уточни, че сигналите ѝ за поведението на въпросните хора са подавани нееднократно, а след тях прокуратурата ѝ повдигнала обвиненията. Прокуратурата я обвини тази седмица за длъжностно престъпление по случая "Соло" за това, че е допуснала подсъдим за убийство да се укрие.

Пред бТВ Ченалова неколкократно повтори, че прокуратурата в България е изключително силна. Тя допълни, че законът ѝ позволява да повдига обвинение, когато реши и на каквото основание прецени, без съдебен контрол.

Тя подчерта, че в серията записи на разговори между нея и вече бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, които показаха сговаряния на високите фигури във ВСС и завоалиране на доказателства, се прокрадва една линия, на която никой досега не е обърнал внимание. Главният прокурор, който е човек, добре боравещ с Наказателния кодекс, казва, че Янева не е толкова виновна, а премиерът Бойко Борисов твърди обратното, изтъкна Ченалова.

Тя отрече да е правила записите. В същото време за пореден път потвърди, че такива разговори са се водили.