Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще предприеме стъпки да бъде отнемано израелското гражданство на лица, желаещи да се присъединят към Ислямска държава в Сирия, предаде АФП.

Поисках от главния прокурор да улесни постъпките за отнемане на гражданството на онези, които искат да отидат в ИД, заяви Нетаняху на днешното съвещание на израелското правителство.

Всеки който се присъедини към ИД, няма повече да е израелски гражданин. А ако напусне територията, повече няма да се върне, добави той. Според него тази политика все повече се налага в света и е добре Израел да я следва.

Преди дни бяха задържани шестима израелски араби, заподозрени от полицията, че искат да се присъединят към ИД, като се отправят от Израел към вражеска страна. Според израелските власти близо 45 израелски араби са се влели в редиците на ИД през последните месеци. Десет от тях се върнали в Израел и били арестувани.

Израелските араби (потомци на палестинци, получили израелска националност) представляват над 17% от населението на държавата Израел.