Нов скандал в парламента се завихри около документи, намерени в апартамент на Народното събрание от депутата от "Атака" Гален Монев, за които се твърди, че са били на бившия варненски лидер на ГЕРБ и депутат Павел Димитров, който пък официално прекрати членството си в партията през юли миналата година.

За находката съобщи левият депутат Таско Ерменков, който оглавява временна анкетна комисия, която проучва скандалните назначения във властта по време на управлението на ГЕРБ.

Въпросните документи е трябвало да бъдат разгледани на заседание на комисията, но то не се е състояло заради извънредната работа на парламента във вторник.

Гален Монев потвърди, че лично е намерил документите и ги е предал на съпартийника си Венцислав Лаков, който пък ги е дал на Ерменков.

Националистът разясни, че се е настанил в апартамента през октомври, имал е нужда от шкаф и заради това се е наложило да разчисти един и да изхвърли част от оставените там документи на предишния обитател Павел Димитров. Повечето били законопроекти, но се натъкнал и на партийни документи, от които според него станало ясно как се е кадрувало по времето на ГЕРБ.

Монев съжали, че не е запазил всичко, защото вероятно е имало и други неща, които сега биха били от полза на комисията на Ерменков.

Според социалиста пък документите ясно очертават „йерархията на тоталното партийното кадруване”. Той разясни и механизма, по който са ставали назначенията в централната и териториалната администрация от момента, в който властта пое Бойко Борисов.

Първо административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов е подготвил и изпратил писмо до областните ръководители на партията, с което иска да получи предложения за експерти на позиции в администрацията, както и подходящи експерти, които да се разгледат като потенциални кандидати за работа в изпълнителната власт.

„Става въпрос само за отговорни кадри, за директори, а не за чистачки и младши експерти”, подчерта Ерменков.

Справките, които са му върнати, са именувани „относно приоритетни кадрови предложения в областните структури на ГЕРБ”, добави той.

След това областите ръководители са връщали справките и кандидатите са били номинирани на партийни събрания, където са се водили протоколи, които са били заверявани. „След това административният секретар ги праща на съответния министър, който ги финализира”, разясни още левият депутат.

По думите му от документите ставало ясно, че така са били назначавани хора в полицията, митниците, пожарната, ГДБОП, НАП, НОИ, Сметната палата, Държавния резерв, Автомобилна администрация, Държавната лотария, Операта, а дори и съдебната власт не е била пощадена в това кадруване.

„Във всяка справка има над 70 позиции. В почти всички случаи е записано, че кандидатът е член на ГЕРБ, учредител на партията или коректен симпатизант”, добави Ерменков.

Той бил впечатлен и от една характеристика, в която пишело, че кандидатът осигурявал безплатни анимации по време на мероприятия на ГЕРБ. Партийни назначения са ставали и чрез вътрешно преструктуриране, стана ясно още от думите на Ерменков.

В отговор на обвиненията Цвета Караянчева от ГЕРБ, която е член на комисията, се оплака, че документите не са били обсъдени предварително. „Тази година нямаме нито едно заседание. Ако има някакви материали, е редно първо да се прегледат в комисията и тогава да се обявяват, за да могат да бъдат запознати членовете на комисията от всички парламентарни групи”, каза тя.

В същото време тя нападна БСП, че не следи какви са назначенията на ДПС.

Тя припомни за протокол на Областната организация на ДПС във Велико Търново, в който се казва: „Ние имаме НОИ, БСП имат НАП. БСП искат ГРАО, следователно ние ще искаме Статистическото бюро. БСП имат Държавния архив, ние искаме Военния архив. Ще споделим с народния представител Хасан Хаджихасан”.
„БСП не реагират на назначенията, които се случват в цялата държава на висши партийни кадри от ДПС. В регионалните екоинспекции в цялата страна почти 80 % от директорите са областни лидери на ДПС – във Велико Търново, Варна, Русе, отвърна на удара Караянчева.