Израелският посланик Ирит Лилиан се анагажира да проучи интереса на израелски компании за сътрудничество с община Русе за възстановяването на дейността на общинското летище. Освен това тя ще съдейства за събирането на дарителски средства за ремонт на родната къща на Нобеловия лауреат по литература Елиас Канети. Това стана ясно на вчерашните срещи на дипломата с кмета Пламен Стоилов и областния управител Стефко Бурджиев. 
Стоилов представи ключовите за града проекти, сред които мащабния транспортен проект, „Булстрад Арена“, реконструкцията на централната градска част, като подчерта, че през последните 4 години в Русе са инвестирани над 200 млн. лв., а програмата до 2019 г. е още по-амбициозна.
Относно удостояването на Русе с титлата „Европейски град на спорта“ за 2016 г. израелският посланик предложи сътрудничество и обмен на добри практики с израелски институции в сферата на масовия спорт и интеграцията на деца, възрастни и хора със специални потребности в обществото. 
Бурджиев пък акцентира върху 110-годишнина от рождението на Елиас Канети, която честваме тази година в родния му град Русе с богата и интерактивна програма, като Лилиан се ангажира да изпрати молба за финансова помощ до Посолствата в България на Америка, Норвегия, Австрия и Швеция и до фондация „Америка за България“. Във връзка с разширяване на израелското бизнес присъствие в региона и развитието на културните отношения между България и Израел се планира провеждането на икономически форум в сътрудничество с русенския университет и изготвянето на общ културен календар за догодина.