Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз ще окаже съдействие за събирането на средства за ремонт на родната къща на родения в Русе нобелов лауреат Елиас Канети. Този ангажимент дипломатът пое по време на срещата си вчера с областния управител Стефко Бурджиев. Негово превъзходителство приветства проекта на програмата за честването на 110-тата годишнина от рождението на Канети, с който го запозна Бурджиев, и предложи да осигури участие на израелски изпълнители в културните събития.  
Преди това посланик Шаул Камиса Раз откри семинар на тема „Иновации и земеделие в Израел“, за който в Русенския университет бяха дошли около 150 агропроизводители от региона. Пред тях бяха представени иновативни технологии в сферата на земеделието и хидромелиорациите, благодарение на които пустинните земи на Израел са превърнати в истински рай. Богатството на почви, климатът и местоположението на картата лесно могат да бъдат превърнати от ресурс в продукт, който да направи България много богата държава. Можете да станете „земеделски наркотик“ за страните от Западна Европа, като произвеждате и изнасяте продукция, която се търси на пазарите там, каза зам. генералният директор на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Израел Ицхак Бен-Давид, който заедно с мениджъра за Балканския полуостров на компанията за напоителни системи „Нетафим“ Моран Бен Ами придружаваха посланик Шаул Камиса Раз при визитата му вчера в Русе. 
Израел има интерес от внос на български агропродукти - зърнени култури, които местните фермери не произвеждат, агнешко месо и др., каза още Ицхак Бен-Давид, чиито родители са с български корен. А посланик Шаул Камиса Раз подчерта, че израелците харесват България и я предпочитат като туристическа дестинация заради близостта й, ниските цени и достъпните качествени услуги. Не трябва да се забравя и че много семейства имат далечни роднини в България, каза дипломатът и прогнозира, че над 200 000 туристи от Израел ще посетят България в летните месеци тази година.