Русенец ще защитава честта на България на стартиращото утре Световно първенство по вдигане на тежести за мъже. 16-годишният Стилиян Гроздев е един от петимата наши тежкоатлети, които ще се борят за квоти за предстоящата Олимпиада в Рио догодина.

Младият щангист, който се готви под ръководството на треньорите на ТСК – Русе Кръстина и Радослав Атанасови попадна в полезрението на старши треньора на националния отбор Иван Иванов след отличните си представяния в държавните първенства. През тази година Стилиян се включи в детската Олимпиада, и бе част от националния тим участващ в Европейското първенство за младежи до 20 години, където завоюва сребърен медал в категория до 62 килограма.

Сега на Световното първенство, което ще се проведе в град Хюстън, САЩ, Стилиян Грозев отново ще вдига в същата категория, но вече при мъжете. В същата категория, страната ни ще има още един участник - Петър Ангелов. Останалите трима млади щангисти, които ще представят България на първенството са - олимпийският шампион за младежи от Нандзин`2014 и настоящ европейски първенец до 20 години Божидар Андреев /кат. до 77 кг./, Александър Димитров /кат. до 77 кг./ и Васил Господинов /кат. до 105 кг./

На миналогодишното Световно първенство по вдигане на тежести, България завоюва позиции за 5 мъжки и две женски квоти. Но не се знае дали те ще бъдат защитени, в предвид наложената санкция на най-добрите български тежкоатлети заради допинг скандала в началото на годината. Именно затова, задачата пред петимата млади тежкоатлети е да задържат поне три квоти. В щангите олимпийските визи се печелят чрез общо класиране по нации на Световните първенства в последните две предолимпийски години. При жените страната ни ще се бори за място на Олимпиадата в Рио догодина.