Президентът на Турция Ердоган счита за важно в бъдещите президентски избори в Сирия да вземат участие всички граждани на страната, включително и бежанците.
Той каза това в интервю за турския тв канал АТВ.
"Преговорите във Виена бяха насочени към това. Там бяха постигнати договорености за това, сирийците да гласуват и сегашният президент Башар Асад да не участва в изборите. Тие искаме своят глас да могат да дадат всички сирийци и в пределите на страната и извън нея. Говарим основно за Турция, Ливан и Йордания, отбеляза Ердоган.
Относно перспективите за съвместни операции на Турция и САЩ срещу терористичната организация "Ислямска държава", турският президент заяви, че такива планове са в сила. "ИД се явява заплаха за нашата страна. На дневен ред е съвместна операция срещу групировката заедно с коалиционните сили", каза той. Ердоган подчерта, че още три аспекта са важни по отношение на ситуацията в Сирия - зона, свободна от полети, зона на сигурност, освободена от терористи и програма за обучение и оборудване на опозиционните сили. "Необходимо е да се заложи на тази основа", подчерта той. Турският лидер каза, че няма да прави изказвания, че в Турция няма бойци на ИД. "Има чуждестранни бойци, които отиват в Сирия от Австрия, Германия, Франция. Нашето разузнаване работи по-бързо от някои други. Сега в Истанбул задържаха един от бойците на ИД. Ако страните от ЕС ни предоставят достатъчно данни, ще работим много по-успешно", добави той.